Robert Habeck német alkancellár, szövetségi gazdasági miniszter attól tart, hogy meghibásodásra hivatkozva az oroszok nemsokára végleg elzárják a Németországba irányuló Északi Áramlat 1 földgázvezeték csapját. A miniszter sürgette, hogy minél előbb teljesen fel kellene tölteni a németországi gáztárolókat. A Schwedt városbeli olajfinomító több száz dolgozója és az üzem fenntartásáért tüntetők Robert Habecket kifütyülték, és hangos bekiabálásokkal beszédét többször is megszakították, amikor igyekezett védelmezni az Oroszország elleni szankciókat – írja a Die Welt és a Berliner Zeitung.
Zoom
Robert Habeck (fotó: Clemens Bilan)
Robert Habeck német alkancellár, szövetségi gazdasági miniszter június 30-án délelőtt előadást tartott a Süddeutsche Zeitung által rendezett, úgynevezett fenntarthatósági találkozón. A zöldpárti politikus, író a többi között kijelentette: könnyen előfordulhat, hogy az Északi Áramlat 1 vezetéken az oroszok július 11-től teljesen leállítják a földgázszállítást. „Németország nyári gázszükségletének ellátása még biztosított, ám az említett lehetőség bekövetkezése miatt a télen már komoly gondok lehetnek” – jelentette ki Habeck, majd így folytatta: „Az Északi Áramlat 1 vezetéken technikai problémákra hivatkozva Oroszország már most jelentősen lecsökkentette a földgázszállítást, de az igazi gond csak július 11-én kezdődhet, amikor az oroszok a korábbi évek gyakorlata szerint karbantartás címén tíz napra az idén is teljesen elzárják a csapokat.”
Zoom
A beszédében megszakított Robert Habeck megvetően néz a tüntetőkre Schwedtben (videókép)
Csakhogy egyáltalán nem lepődnénk meg azon, ha az oroszok a karbantartás folyamán találnának egy egészen pici meghibásodott alkatrészt, mire azt mondanák: hát igen, ezért nem tudjuk újranyitni a földgázcsapot. Éppen ezért a helyzet eléggé feszült – mondta Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter, majd így folytatta: a tárolókat télre mindenképpen fel kellene tölteni, amelyek jelenleg csak 61 százalékig telítettek. A németországi földgáztárolók teljes feltöltéséhez azonban – az orosz szállítás bizonytalansága miatt – csatlakoztatni kellene két cseppfolyósított földgázt (LNG) feldolgozó mobil úszó tartályhajó rakományát – fejtegette a zöldpárti szövetségi miniszter (csakhogy ezek az LNG-terminálok még nem állnak rendelkezésre – H. J.).
Zoom
A PCK Schwedt olajfinomító
Robert Habeck a fentebb említett csúcstalálkozó előtti napon, június 29-én beszédet mondott az Odera-parti Schwedt kisváros olajfinomítójának (Schwedt PCK) több száz munkása és az üzem fennmaradásáért tüntető polgárok előtt. Német lakájpolitikushoz híven Habeck már beszéde elején igyekezett védelmezni az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciókat, hangsúlyozván, hogy ez természetesen egyben egyet jelent az orosz olajtól való teljes függetlenedéssel. „Ezeknek a szankcióknak az egész országban bizonyos következményei vannak, de ez nem csak Schwedt várost és az itteni olajfinomítót érinti” – jelentette ki Habeck.
Zoom
A Robert Habeck ellen és az olajfinomító fennmaradásáért tüntetők Schwedtben (fotó: DPA)
Schwedt településnek föl kell készülni arra, hogy a globális és a klímapolitikai helyzetre való tekintettel megtalálja a megfelelő alternatívákat  – mondta a miniszter, akinek beszédét többször is megszakította a tüntetők füttykoncertje és bekiabálása. Habeck a munkahelyükért tüntetők előtt hangsúlyozta annak lehetőségét, hogy a rostocki és a gdanski (Danzig) kikötőből tartályhajókról, szárazföldi csővezetéken szállítsák az olajat a schwedti finomítóba – ám ez az ígéret a munkahelyüket féltő tüntetőket nem nagyon nyugtatta meg.
H. J. – Kuruc.info