Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon hétfőn közölte, hogy az ország radarromboló rakétákat küldött ukrán repülőgépek számára orosz radarrendszerek elpusztítására. Ezt korábban a minisztérium nem ismerte el.
A hírt Colin Kahl, a védelmi minisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára egy sajtótájékoztatón jelentette be, de azt nem közölte, hogy hány rakétáról van szó, és a pontos típusáról sem tett említést – írja a CNN nyomán az Index.
Egy védelmi tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy a küldött rakéta típusa az AGM–88-as nagy sebességű sugárzásgátló rakéta (HARM) volt. Ez a típus egy levegő-föld indítású harcászati rakéta, amelyet az aktív, elektromos kisugárzással működő légvédelmi radarrendszerek ellen fejlesztettek ki.
A Raytheon által gyártott HARM-ok hatótávolsága az amerikai légierő szerint csaknem 50 kilométer, így ez az Egyesült Államok által Ukrajnának biztosított egyik legnagyobb hatótávolságú fegyver.
A közelmúltban sok mindent megtettünk annak érdekében, hogy Ukrajna meglévő légiereje a levegőben maradjon és hatékonyabb legyen – mondta Kahl.