Vége szakadhat annak a hónapok óta tartó üzleti gyakorlatnak, miszerint a Mol Nyrt. a világpiaci olajárnál sokkal olcsóbban beszerzett olajat feldolgozva extraprofitra tesz szert, amit a kormány a benzinárstoppal lefölöz. Az ok egyszerű: pillanatnyilag nem jön olaj a Barátság kőolajvezetéken - írja a Napi.hu.
Elakadtak a kőolajszállítások a Barátság (Drúzsba) kőolajvezeték déli szárnyán, amely Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el orosz olajjal - adta hírül a Bloomberg. A baljóslatú helyzet augusztus első napjaiban alakult ki, miután gondok adódtak az ukrajnai tranzitdíj kifizetésével - adta hírül az orosz Transznyefty PJSC vezetéküzemeltető vállalat.
Zoom
Ide kellene befutni az olajnak Százhalombattán (fotó: Szabó Bernadett / Reuters)
A hírre természetesen tempósan emelkedni kezdett az olaj világpiaci ára: a londoni Brent több mint egy százalékkal, hordónként 98 dollárra drágult. Az olajpiaci kereskedők ugyanis azonnal átlátták, hogy ha a gázellátás után az olajszállítások is akadozni kezdenek, akkor tovább mélyülhet Európa energiaválsága.
Fizettek, de mégsem
A Reuters azt írja, hogy a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán augusztus 4. óta nincs orosz olajáramlás, miután az ukránok a Moszkva által ki nem fizetett tranzitdíjra hivatkozva elzárták a vezetéket. Az orosz Transnyefty azt állítja, hogy ő már július végén elutalta az ukrán félnek az augusztusi tranzitbért, de az összeg július 28-án az visszaérkezett azzal, hogy az utalás nem hajtható végre. A tranzakciót bonyolító Gazprombank szerint a pénzt az európai uniós szankciók miatt nem tudták a célba juttatni.
Csehország, Szlovákia és Magyarország hosszú haladékot kapott az orosz olaj vásárlásának európai uniós bojkottjára, mondván nincs tengeri kikötőjük, ahonnan más forrásból származó importot fogadhatnának.
Az ukránok azonban egyelőre nem szólaltak meg az ügyben. Így az is elképzelhető, hogy az oroszok csak kifogásokat közölnek, miért nem szállítanak - hasonlóan az Északi Áramlat 1-en történő gázszállítások minimalizálásához. Az mindenesetre árulkodó, hogy miközben az orosz jelzés szerint lassan egy hete nem érkezik olaj a vezetéken, erről az ismételten történelmi rekordnyereséget közlő Mol - amely a hatalmas árrését éppen a Drúzsbán érkező olajnak köszönheti - egyáltalán nem kommunikált.
Frissítés: A lengyeleket és a németeket nem érinti
Leállította az Ukrtransznafta a kőolaj tranzitját a Barátság olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába - jelentette ki kedden Igor Gyomin, az orosz Transznyefty gázszállítmányozási vállalat szóvivője - írja az MTI.
"Az Ukrtransznafta valóban teljesen leállította az olaj szivattyúzását Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába a Barátság déli ágán keresztül augusztus 4-én reggel 6 óra 10 perckor" - idézte Gyomint a RIA Novosztyi hírügynökség.
A szóvivő szerint ennek oka az volt, hogy az orosz fél az európai szankciók miatt nem tudja teljesíteni a tranzitdíj kifizetését. A szállítás száz százalékos előlegfizetés alapján történik. A július 22-i utalás visszakerült a Transznyefty számlájára.
Az orosz vállalat közleménye szerint az európai bankok már nem jogosultak önállóan dönteni arról, hogy lebonyolíthatnak-e egy adott ügyletet, annak megerősítésére, hogy az nem tiltott, a banknak be kell szereznie a nemzeti felhatalmazott állami szerv engedélyét. A helyzetet bonyolítja, hogy az európai szabályozók még nem alakítottak ki egységes álláspontot a különböző joghatóságok bankjainak intézkedési algoritmusáról, és nem dolgozták ki a fenti engedélyek kiadásának eljárását.
A Transznyefty tájékoztatta az orosz energiaügyi minisztériumot, az Ukrtransznaftát, valamint a három országba olajat exportáló orosz szállítókat a kialakult helyzetről. A közlemény szerint a kérdés megoldása érdekében a Transznefty felkérte a felhatalmazott bankot, hogy értesítse az európai szabályozó hatóságot annak érdekében, hogy engedélyt kapjon az Ukrtransznaftával megkötött szerződés szerinti elszámolásokra. A pénzeszközök átutalásának alternatív lehetőségeit is vizsgálják.
Lengyelországba és Németországba zavartalanul folyik a kőolaj tranzitja a Barátság csővezetéken.
Sztanyiszlav Mitrahovics, az orosz kormány Pénzügyi Egyetemének professzora, Nemzeti Energiabiztonsági Alap szakértője az RT-nek nyilatkozva emlékeztetett rá, hogy a Barátságnak két ága van. Az északi Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba, a déli pedig Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba vezet.
Mitrahovics szerint a leállás azt jelenti, hogy az ezen országok piacára szállított olaj mennyisége csökkenhet. Emlékeztetett rá, hogy az uniós megállapodás értelmében a csővezetéken szállított olajat nem kellene érinteniük a szankciónak, mert a vezetékre épült finomítókat nehéz másra átállítani.
A szakértő nem zárta ki, hogy a kérdésben kompromisszum szülessen, mert Európában amúgy is feszült az energiapiaci helyzet.
Átvállaná a tranzitdíjat a Mol
Az Index megkereste a Molt, és a következő választ kapták:
A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is.
Ennek értelmében tehát a Mol felajánlotta, hogy átvállalná az oroszok által fizetendő tranzitdíjat annak érdekében, hogy Magyarországon az ellátás biztosítható legyen.
Elemző: piaci ár kell
A lapnak nyilatkozott Gaál Gellért, a Concorde energetikai vezető elemzője, aki a kialakult helyzetről elmondta, hogy „augusztus óta visszafogottan működik a Mol kapacitása a százhalombattai finomító leállása miatt – körülbelül ötven százalékon. De vannak felhalmozott kereskedelmi készletei a Molnak, valamint az Adria-vezetéken a kapacitás tekintetében tudja biztosítani az ellátást. Az Adria-vezeték teljesen el tudja látni a százhalombattai finomítót.
Érdemben azonnal, rövid távon nem változik a hazai üzemanyag-ellátás. A Molnak és az országnak is vannak nyersolajtartalékai. Szerintem az segítene sokat a piacnak, ha piaci áron értékesítenék az üzemanyagokat, hiszen akkor megérné az országba importálni más kereskedőknek is
– nyilatkozta az Indexnek Gaál Gellért.
Zuhan a Mol árfolyama
Az orosz kőolajszállítás leállásának hírére a Mol-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén esni kezdett. Kedd délután, nem sokkal negyed 3 után az olajtársaság részvényei csaknem ötszázalékos mínuszban tartózkodtak.
A 24.hu emlékeztet rá: a Mol által feldolgozott kőolaj mintegy 60 százaléka érkezik Oroszországból.
2. frissítés: Minden összejött egyszerre
Bujdos Eszter a Holtankoljak.hu ügyvezetője a Magyar Hangnak a történtek után azt mondta, hogy ez biztosan nem segít a jelenlegi, üzemanyaghiányos helyzetben. A szakember kitért rá ugyanakkor, hogy a Mol százhalombattai finomítója eleve csökkentett kapacitással működik, hiszen „minden idők legnagyobb karbantartása” zajlik. A munkálatok a tervek szerint októberig tartanak, ugyanakkor már szeptembertől elkezdenék a finomítási kapacitások emelését. Ám itt felhívta a figyelmet az osztrák OMV schwechati üzemének karbantartására, ahol a június eleji leállás még mindig tart, tőlük import üzemanyag egyébként legkorábban novemberben érkezhet a hírek szerint.
3. frissítés: Napokon belül helyreállhat a szállítás
Napokon belül helyreállhat az orosz kőolajszállítás a Barátság-vezetéken - fogalmazott a csehországi kőolaj-vezetéket üzemeltető MERO cseh cég keddi közleményében, anélkül, hogy további részleteket közölt volna, közölte az MTI.
A cseh cégnek augusztus második feléig elégséges működési tartaléka van, hogy áthidalja az orosz kőolajellátás kiesését, és a prágai kormány jelenleg nem tervezi, hogy a cseh stratégiai kőolajtartalékhoz nyúljon - jelentette be Jozef Síkela cseh ipari miniszter kedden.
"A következő napok majd megmutatják, hogy ez az Oroszország által indított energiaháború további eszkalációja vagy csak a kifizetéssel kapcsolatos technikai kérdés" az ukrajnai tranzitdíjak miatt - írta a cseh tárcavezető hivatalos Twitter-oldalán.
A szlovákiai (szerintünk felvidéki - a szerk.) kőolajvezetéket üzemeltető Transpetrol és a Slovnaft kőolaj-finomító vállalat kedden szintén megerősítette, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság-vezeték déli ágán. Szlovákia szinte kizárólag ezen a hálózaton keresztül jut kőolajhoz.
A MOL által tulajdonolt Slovnaft hangsúlyozta, hogy gyártási kapacitását nem érinti a leállás.
Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője bejelentette, hogy a szlovák cég és a magyar anyavállalata Oroszországgal és Ukrajnával egyeztet arról, hogy a magyar vagy a szlovák vállalat kifizeti az ukrajnai tranzitdíjat.
Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiának 120 napra elegendő stratégiai kőolajkészlete van.
A kőolajellátás a Barátság-vezeték északi ágán, amely Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon keresztül fut, akadálytalanul működik - jelentette be a Transznyeft orosz üzemeltető cég kedden.