Az ukrán hadsereg bevonult Kupjanszk városába, amely az orosz csapatok ellátásának központi vasúti csomópontja. Ezt mutatják azok a fotók, amelyeket a városközpontban készítettek a katonák ukrán zászlóval.
A közösségi médiában terjedő fényképek ukrán katonákat mutatnak Kupjanszk városában. Az egyik képet Julija Mendel, Zelenszkij elnök korábbi szóvivője osztotta meg, ezen négy katona áll egy épület előtt, kezükben ukrán zászlóval. Előttük egy orosz zászló látható összegyűrve a földön. „Ez itt a Harkivi területen Kupjanszk” – írta Mendel. „Dicsőség Ukrajnának!”
Egy másik képen három katonából álló csoport látható, akik szintén ukrán zászlót tartanak a kezükben, és egy háztetőn állnak, amely állítólag a város központjában található.
A hír, ha megerősítést nyer, kemény csapást jelent az orosz csapatok számára az északkeleti régióban. A város a donbászi frontvonal utánpótlási útvonalán fekszik. Lent: ukrán katonák a kupjanszki városi közigazgatás épülete előtt.
Sorra számolják fel az orosz egységeket
Az ukránok a harkivi ellentámadásban számos olyan, az Oszkil folyótól nyugatra rekedt orosz egységet csapdába ejtettek, amely nem tudott időben visszavonulni – írja az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai kutatóintézet.
Az ISW szerint az utóbbi 48 órában rengeteg videófelvétel érkezett a hadműveletben fogságba ejtett orosz katonákról. A kutatóintézet ezekből a videókból következtetett arra, hogy sok egységet bekeríthettek és felőrölhettek az ukránok az Oszkiltól nyugatra.
2500 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az ukránok
Körülbelül 2500 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ukrán hadsereg az oroszoktól a keleten, a Harkivi területen zajló offenzívában – írja az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai kutatóintézet.
Az előrenyomulásról az ISW egyik kutatója egy anigifet is megosztott (a térkép még a péntek délutánig beérkezett információk alapján készült):
Szombati hírek szerint elképzelhetőnek tűnik, hogy az ukránok már ennél előrébb is járnak. Nemrég érkezett ugyanis a hír, hogy a fontos közlekedési, szállítási csomópontnak számító Kupjanszk városát is elfoglalták.
A feltételezések szerint az offenzíva fő célja ennek a városnak az irányítás alá vétele lehetett,  mivel ezáltal az ukránok az onnan délre fekvő, az Oszkil folyótól nyugatra eső területektől el tudják vágni az utánpótlást.
Az orosz hadvezetés az ISW szerint az utóbbi napokban megpróbált minél gyorsabban csapatokat átcsoportosítani a térségbe azért, hogy megállítsa az előrenyomulást. Az orosz kormányzat azonban hivatalosan a területi veszteségeket még nem ismerte el. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő legutóbb azt mondta: nem kívánják kommentálni a térségben történő fejleményeket, és arra biztatta a riportereket, hogy az orosz védelmi minisztériumnál érdeklődjenek ez ügyben.
Magyar szakértő: a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni
Nagyon úgy fest, hogy „a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni” – ezt írta Rácz András Oroszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem korábbi oktatója és a Német Külpolitikai Társaság jelenlegi kutatója.
Azt írta: az ukránok mellett már néhány orosz is elismerte azt szombaton, hogy az orosz haderő feladta Izjumot, és „a csapataik gyors ütemben vonulnak vissza kelet felé, hogy elkerüljék a bekerítést”.
Ha ez igaz (márpedig egyre inkább úgy tűnik, hogy igaz), akkor a háború legnagyobb orosz vereségét látjuk éppen kibontakozni – összegezte Rácz András.
Hozzátette: ehhez hasonló visszavonulásra csak tavasszal került sor, amikor Kijev mellől és Észak-Ukrajnából kivonultak az oroszok. Akkor azonban „az az ő döntésük volt. Itt viszont az ukrán ellentámadás elől menekülnek” – mondta a szakértő.
Rácz András mindemellett óvatosságra intett, mivel a nyilvánosan elérhető forrásokból most még csak nagyon korlátozottan lehet feltérképezni az aktuális helyzetet. „Ezzel együtt ha Izjumot vissza tudja szerezni Ukrajna, azzal nagyon jelentősen tehermentesíti a Donbászt is, hiszen teljesen megszűnik az orosz harapófogó északi ága.”
Ez tehát jelentős, hadműveleti szintű orosz vereség. Azt viszont jelenleg még korai megmondani, hogy hadászati, illetve politikai következményei lesznek-e, főképp Oroszországban – összegezte.
Demkó Attila: elképesztően hanyag az orosz hadsereg
Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője a Facebookon írt a legfrissebb ukrajnai háborús fejleményekről:
Ahogy már sokszor írtam, elképesztően hanyag az orosz hadsereg. Az, hogy nem építettek ki mélységben védelmet, elég valószínű, úgy tűnik, semmilyen késleltető műveletet sem tudtak végezni. Egy 50 km-es haladás ennyi idő alatt elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje.
Pár hete valaki kérdezte, hogy mi a tüzérségi klopfoló ellenszere. Nos, ha egy frontszakaszt elhanyagolnak, azt az ellenség észreveszi, és át tudja törni és manőverezni tud, azzal az orosz tüzérség jóval kevesebbet tud kezdeni. A manőver az ellenszer – de nem gondoltam volna, hogy ilyen sebességű tud lenni az ukrán hadsereg.
Emberben ukrán túlerő van az első naptól kezdve – tény. De abszolút nem értem, hogy az orosz légierő mit csinál, nem csinál, a mozgó páncélosok ellen a harci helikopter ellenszer tudna lenni – de alig látni ilyen videót orosz oldalról –, talán kettőt láttam a liszicsanszki ukrán visszavonulásnál, ami közvetlen célzással járművet lőtt ki.
Egyes orosz milbloggerek forgatókönyve arról, hogy majd bekerítik a betört ukrán csoportosítást, túlerőt feltételez, de nem látni, hol van ekkora orosz tartalék. Ha van is, sokkal jobb helyzetben sem tudták (Mariupolt kivéve) komoly katlanba zárni az ukránokat.
Állítólag a visszavonuló erők Limannál harcolnak. Mások szerint az ukránok bevették Limant. Ha igaz, érik az egyik legnagyobb orosz siker, Izjum feladása. Egy óriási orosz vereség rajzolódik ki, hónapok kemény harcaival bevett állásokat adnak fel napok alatt.
Állítólag több száz orosz esett el vagy került fogságba
Az ukrán erők elfoglaltak egy korábban oroszok által ellenőrzött területet keleten – közölte pénteken egy oroszok által beiktatott regionális tisztségviselő –, ami áttörést jelenthet a háborúban.
Miután egy napig hallgatott, Oroszország gyakorlatilag elismerte, hogy frontvonalának egy szakasza leomlott Ukrajna második legnagyobb városától, Harkivtól délkeletre. Vitalij Gancsev, az oroszok által támogatott Harkiv régió közigazgatásának vezetője az állami televízióban elmondta, az ellenséget a lehető legjobban feltartóztatják, de több település már az ukrán fegyveres alakulat ellenőrzése alá került.
Volodimir Zelenszkij elnök később azt mondta, hogy a kijevi erők eddig több mint 30 települést "szabadítottak fel" a Harkivi területen, a keleti Donbász régióban és délen pedig folytatódnak a harcok.
Vitalij Gancsev a Guardian szerint azt állította, hogy kormánya megpróbálja evakuálni a civileket a városokból, köztük Izjumból, Oroszország fő erődítményéből és logisztikai bázisából a tartományban.
Zelenszkij tanácsadója, Olekszij Aresztovics azt mondta, hogy az orosz védők Izjumban szinte elszigetelődtek. A frontvonalból érkező jelentésekre hivatkozva azt állította, hogy eddig több száz orosz halt meg, és több százan estek fogságba.
"Komoly presztízsveszteség Oroszországnak"
Stier Gábor, a Moszkvatér.com főszerkesztője, külpolitikai újságíró az Ultrahang különkiadásában beszélt a jelenleg folyó ukrán ellentámadásról.
„Ami most történik Harkivnál, számomra azt erősíti meg, amit egy ideje mondunk: ez a háború nagyon hosszú lesz” – kezdte Stier Gábor, hozzátéve: a jelenlegi ellentámadás az első igazi ukrán siker a háború során.
A főszerkesztő azért tekint az ellentámadásra első sikerként, mivel szerinte idesorolhatnánk azt is, hogy Kijev alól kivonultak az oroszok, azonban ott nem kiverték őket az ukrán erők, hanem kivonultak. „Itt viszont egy ukrán ellentámadás következtében szakadt be az orosz védelmi vonal.”
Az újságíró elmondta: az ukrán sikerrel a háborúnak egy új »színe« jelenik meg.
A főszerkesztő szerint azonban már jól látszik, hogy Oroszország nem kizárólag Ukrajnával áll szemben: „nagyon is értő amerikai és brit kezek tervezéséről van szó az ukrán oldalon, a nyugati, elsősorban angolszász katonai segítség jelentős. Nem csak minőségi fegyverek jelentek meg Ukrajnában, hanem stratégiai-felderítési területen is támogatják az ukrán hadsereget, ami látványos.”
A nyugati katonai gondolkodás és a keleti (orosz-szovjet) gondolkodás közötti különbségek így megmutatkoznak – tette hozzá a szakértő.
Stier Gábor beszélt az ellentámadások stratégiájáról is, amelyek alapelve, hogy széthúzzák a frontot. Úgy vélekedik, ezzel északon és délen is megosztották az orosz haderőt, így lelassítva az orosz hadműveleteket a legfontosabb fronton, a Donbaszban.
Az orosz haderővel kapcsolatban elmondta: az oroszoknál hiányzik a stratégiai kreativitás, mivel hajtanak végre váratlan műveleteket. „Az orosz haderő sokat hibázik, és alábecsülték az ukrán hadsereg képességeit.” – mondta.
Ez komoly presztízsveszteség Oroszországnak – tette hozzá.
Még a Donbászban is előretörnek az ukránok, az oroszok menekülnek
A legfrissebb jelentések szerint az ukrán csapatok a Donbászban is támadást indítottak.
Azt már eddig is lehetett tudni, hogy északon, a Harkivi területen egy nagy ukrán ellentámadás zajlik, a legfrissebb híresztelések szerint azonban a Donbászban is indult egy kisebb támadás. Úgy tudni, hogy a Donbászban Liman és Szvjatohirszk városait már ki is kellett üríteniük az oroszoknak.
Egyes híresztelések szerint az ukránok már annyira előrenyomultak, hogy hamarosan megpróbálhatják visszafoglalni Liszicsanszk városát.
A várost július elején foglalta el az orosz hadsereg, azzal együtt pedig szinte a teljes Luhanszk régiót irányítás alá is vették.
„Hónapok kemény harcaival bevett állásokat adnak fel” pár nap alatt
A hírt Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő is megosztotta. Hozzátette: elképzelhető, hogy az oroszok elbízták magukat. Ugyanis miközben Herszonban kiépítettek egy védelmi rendszert, és az ottani ellentámadásnál jelentős veszteségeket okoztak az ukránoknak, ezzel szemben keleten nem készültek fel komolyan a védelemre, és gyakorlatilag összeomlott a front.
Az orosz erők kivonulnak Izjum és Balaklija városából
Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az orosz erők visszavonulását Izjumból és Balaklijából.
A RIA Novosztyi állami média által közzétett nyilatkozatában a minisztérium azt állította, hogy döntés született Balaklija és Izjum térségében állomásozó orosz csapatok átcsoportosításáról, valamint a donyecki terület megerősítésétől, hogy felszabadítsák a Donbászt – írja a Guardian.
Hozzátették: számos „figyelemelterelő és demonstrációs eseményt” rendeztek annak érdekében, hogy elfedjék a „csapatok valódi tevékenységét” és lehetővé tegyék a kivonulást.
MTI-összefoglaló az eseményekről:
Kivonják az orosz erőket a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija és Harkiv településeinek körzetéből, és Donyec megyébe csoportosítják át - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint.
A TASZSZ-nak a Harkiv megyei orosz katonai és polgári hatóságra hivatkozó jelentése szerint folyik Izjum lakosainak kimenekítése Oroszország területére. A hatóság vezetője, Vlagyiszlav Szokolov szerint a városban nagy a pusztítás, igen súlyos a helyzet.
Az ukrán hadsereg ukrán médiajelentések és brit hírszerző források szerint több sikert is elért az orosz hadsereg ellen vívott ellentámadása során, így szombatra feltehetően visszafoglalták az Oroszországgal közvetlen vasúti kapcsolatban álló, az orosz erők utánpótlása szempontjából fontos Harkiv megyei Kupjanszkot.
Az ukrán médiában szombat reggel megjelent egy felvétel, amelyen több katona felvonja az ukrán zászlót a városházára a stratégiai fontosságú, 27 ezer lakosú Kupjanszk város központjában, amely eddig orosz kézen volt. A megyei és városi vezetésre hivatkozva az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál azt jelentette, hogy "az ukrán erők felszabadították Kupjanszkot".
Az ukrán különleges erők a közösségi médiában tettek közzé felvételeket, amelyeken tisztjeik láthatók a Harkivtól 120 kilométernyire délre fekvő Kupjanszkban, amely "ukrán volt, és mindig is az lesz".
Kupjanszk elfoglalása azt jelentené, hogy orosz katonák ezrei rekednek a fontvonalon utánpótlás nélkül.
A Twitteren közzétett legutóbbi brit hírszerzési jelentés szerint egyes ukrán egységek "ötven kilométernyire hatoltak be a korábban orosz kézen lévő területekre" Harkiv megye déli részén.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este közölte, hogy az ukrán erők harminc települést foglaltak vissza Harkiv megyében.
Izjumnak a háború előtt 45 ezer lakosa volt, és fontos szerepe van az orosz katonai műveletek szempontjából.
Az egyik visszafoglalt faluban, Hrakovéban a Reuters brit hírügynökség munkatársa kiégett járműveket látott az orosz invázió jelképének számító Z felirattal, valamint szemetet és lőszereket az oroszok által sebtében kiürített állásokban.
Natalja Gumenyuk, a dél-ukrajnai katonai parancsokság szóvivője szombaton helyi újságírókkal közölte, hogy az ukrán hadsereg húsz kilométernyire, máshol ennél is mélyebben hatolt be a déli front több övezetében a februári támadás óta orosz kézen lévő területekre.
Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők Mikolajiv megyében, Kaluha település közelében leromboltak egy radarállomást, továbbá hat fegyver-, illetve rakétaraktárat szerte a megyében.
Az orosz légvédelem lelőtt tizenhárom ukrán drónt Herszon és Zaporizzsja megyében, illetve a "Donyecki Népköztársaság" területén, valamint öt HIMARS rakétát a levegőben a Herszon megyei Nova Kahivka közelében - közölte Igor Konasenkov.
Az orosz védelmi tárca adatai szerint az ukrajnai háború kezdete óta az orosz erők 293 ukrán repülőgépet, 152 helikoptert, 1929 drónt, 4870 harckocsit és más páncélozott harci járművet, 830 rakéta-sorozatvetőt és 5432 speciális katonai gépjárművet semmisített meg.
Második ukrajnai látogatása során a konfliktusövezetek aknamentesítéséhez ígért segítséget szombaton Kijevben Annalena Baerbock német külügyminiszter. A Kijev melletti Velika Dimerka település aknamezője közelében pedig kijelentette, hogy ukrajnai látogatásával tanújelét kívánja adni annak, hogy a jövőben is mindvégig Ukrajna mellett állnak, fegyverszállítással, humanitárius és pénzügyi segítségnyújtással egyaránt. Baerbock azzal vádolta Oroszországot, hogy aknákkal "szennyezi be" Kijev elővárosait, én szándékosan használ gyalogsági aknákat a polgári lakosság legyilkolása érdekében. Ilyen eszközöket gyermekjátékok között is találtak magánházakban - mondta.
A német politikus Lengyelországból utazott Ukrajnába kis küldöttséggel. A háború miatt zárva az ukrán légtér.
Baerbock a tervek szerint szombaton Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és más vezetőkkel találkozik.
Ukrajna másfél milliárd dolláros hitelről tárgyal gázvásárlás céljából az amerikai Export-Import Bankkal - írta szombaton a Telegramon Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, miután tárgyalt Janet Yellen amerikai pénzügyminiszterrel.
Volcsanszk városából is kivonulnak az oroszok
Az oroszok bejelentették, hogy elhagyják a Harkiv régióban lévő Volcsanszkot. Hozzátették: csak átmenetileg vonulnak ki.
Kijelentették, hogy ezzel a lépéssel a lakosság életét szeretnék megmenteni – írja az UNIAN ukrán hírügynökség.
Putyin hamarosan összeülhet az orosz katonai vezetőkkel
Az orosz elnök hamarosan találkozni fog a Védelmi Minisztérium vezetőivel, valamint a katonai ipari vállalkozások képviselőivel – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.
A TASZSZ szerint Peszkov azt mondta: a találkozóra – amelyet rendszerint időről időre megtartanak – már most nagy igény lenne, de egyelőre várni kell rá, mivel az orosz elnök határidőnaplója most „nagyon-nagyon zsúfolt”. Mindemellett már intézkedtek arról, hogy előrébb hozzák a találkozó időpontját a tervezettnél.
"Nagy szükség lenne egy találkozóra Szocsiban. Ezért sort fogunk keríteni rá, különösen annak fényében, hogy amint a különleges hadművelet előrehalad, újabb és újabb tapasztalatokat szerzünk, amelyeket át kell beszélni" – tette hozzá Dmitrij Peszkov a TASZSZ szerint.
Demkó: így nem alázták meg az orosz hadsereget Csecsenföld óta
„Ez egy döbbenetes orosz fiaskó, ahogy hallom, Kijevben sem gondolták a felét se, az ukrán hadvezetésben is meg vannak döbbenve. Az orosz védelmi miniszter is elismer már, kb. egy hét tagadás után. Így nem alázták meg az orosz hadsereget Csecsenföld óta. A végén persze elfoglalták Csecsenföldet, mindent letarolva, Putyin a második csecsen háborúban nem habozott. Kérdés, hogy most mit lép.
PS.: Azt megnézném, ha Peszkov vagy Sojgu erre azt tudná mondani, hogy a »különleges művelet a terv szerint halad«, az Oscar-díjas lenne.”
Oroszországba menekülhetett a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője
Az ukrán fegyveres erők sikeres ellentámadásai félelmet keltettek Gyenyisz Vlagyimirovics Pusilinban, aki valószínűleg Oroszországba menekült – tudta meg a 24-es csatorna ukrán hírszerzési forrásokból.
A 24-es csatorna korábban arról értesült, hogy a Donyecki Népköztársaság fegyveresei pánikba estek az ukrán katonák fronton való előrenyomulása miatt. Ennek egyik oka a mozgósítható férfiak hiánya. A szakadár köztársaságból a katonakorú emberek túlnyomó többségét már hadba küldték Ukrajna ellen. A megfelelő utánpótlás hiányában dönthetett úgy a Donyecki Népköztársaságot 2018 óta vezető Pusilin is, hogy inkább elmenekül. Az ukrán titkosszolgálat forrása nem árulta el, hogy pontosan hová szökött meg, de a legtöbben azt sejtik, hogy az orosz politikai vezetés biztosíthat neki védelmet.
Az ukrán fél egyelőre nem kommentálta a titkosszolgálati forrás információit.
A magukat megadó orosz katonákat átadják fogolycserére Izjumban
Minden olyan orosz katonát, aki leteszi a fegyvert, azonnal átadják az ukrán speciális alakulatoknak fogolycserére.
Az orosz fegyveres erők több hadosztályának egységei nem tudtak időben elmenekülni Izjumból, és ukrán katonák zárták el az utat előlük. Erről Jurij Butusov újságíró számolt be a Facebookon.
Bizonyítékként Butusov fényképeket is közölt egy megsemmisült orosz T-72B3 harckocsiról.
Minden orosz katonát, aki megadja magát, azonnal átadjuk speciális csapatainknak fogolycserére. Az ellenállókat kivétel nélkül megsemmisítjük, elkerülve így azt, hogy a mi áldozatainak száma növekedjen – írta Butusov.
Zelenszkij elemében van
Volodimir Zelenszkij újabb videóval jelentkezett Facebook-oldalán. Az elnök jelezte, hogy az ukrán hadsereg mozgása folytatódik a front különböző irányaiba. Elmondása szerint Ukrajna mintegy kétezer kilométeres területe szabadult fel szeptember eleje óta a honvédő ukránok bátor ellenállásának köszönhetően.
Az elnök úgy látja: egyáltalán nem rossz választás az oroszok részéről, ha elmenekülnek. „Ukrajnában nincs helyük megszállóknak, és nem is lesz. Köszönet az Ukrán Nemzeti Gárda 15. szláv ezredének, akik ma helytálltak Harkivban.”
Zelenszkij köszönetet mondott a 214. lövészzászlóalj katonáinak is, akik Balaklijában a legfőbb hírszerzési osztály, a különleges műveleti erők, a nemzeti gárda és a rendőrség segítségével elérték, hogy az oroszok kivonuljanak a városból. „Köszönet minden védőnknek és honfitársunknak, aki az elmúlt hetekben még szembetűnőbbé tette győzelmünket” – zárta beszámolóját Zelenszkij.
Balaklij már ukrán ellenőrzés alatt van, Hrakovét is orosztalanították
Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija városát Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter vasárnap reggeli bejelentése szerint.
Ukrán hivatalos források szerint ugyanakkor szombat este ismét rakétatámadás érte Harkiv városát, legalább egy ember meghalt, több ház megrongálódott.
Rakétatámadást jelentettek az ország keleti részén fekvő Dnyipróból is. Borisz Filatov, a város polgármestere azt mondta, az egyik rakéta a központba csapódott be, több sebesültről tudnak, és tart a károk felmérése.
Mindeközben Volodimir Timosenko, a Harkiv megyei Hrakove rendőrfőnöke megerősítette, hogy az orosz erők elhagyták az ugyancsak Harkiv megyében található Hrakovét, és az ukrán rendőrség a városba érkezett. "A hatóságok egyik legfontosabb feladata most a megszállók által elkövetett bűncselekmények felderítése" - tett hozzá.
Zelenszkij elárulta, mi a tárgyalási minimumuk
A már szemlézett szombat esti videóüzenetében az MTI-összefoglaló szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, az ukrán hadsereg a hónap elején elindított ellentámadása során eddig 2000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza. Leszögezte: a hadsereg "lépésről lépésre szabadítja fel az elfoglalt területeket".
"Az orosz csapatok jól döntöttek azzal, hogy a menekülést választották; megszállóknak nincs helye Ukrajnában" - jelentette ki az elnök, és hozzátette: Moszkvának meg kell mutatnia, hogy kész a tárgyalásokra. Hangsúlyozta azonban: csak akkor tudnak asztalhoz üni, ha a Kreml elismeri, hogy megszállt ukrán területeket.
Kuleba: még több nyugati fegyver, gyorsabb ukrán győzelem
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, az ukrán hadsereg bebizonyította, le tudja győzni az orosz erőket a kapott fegyverekkel. "Minél több fegyvert szállítanak nekünk, annál gyorsabban győzünk, és annál hamarabb vethetünk véget ennek a háborúnak" - fogalmazott a tárcavezető.
Moscow Times: Ukrajna hatalmas területi nyereségeket ért el
A szakadárok közlése szerint az orosz erők „nehéz harcokat” vívnak a kijevi csapatok ellen a donyecki területeken is.
Oroszország arról számolt be, hogy visszavonja csapatait Ukrajna keleti, harkivi régiójából. A döntés mögött az áll, hogy Ukrajna az elmúlt időszak villámgyors ellentámadásaiban „hatalmas területi nyereségeket” ért el – írta a Moscow Times, idézve az orosz védelmi minisztérium közleményét.
Egy Moszkva által támogatott keleti szakadár vezető eközben arról számolt be, hogy az orosz erők „nehéz harcokat” vívnak a kijevi csapatok ellen a keleti donyecki területeken is.
Liszicsanszk városa is ukrán kézre kerülhet
Egy ukrán tisztviselő közlése szerint, az ukrán erők közelednek Liszicsanszk városához is, amelyet júliusban heves tüzérségi harcok árán tudtak csak elfoglalni az oroszok.
Megfigyelők arra számítanak, hogy az ukrán hadsereg további előnyökre tesz szert az Oroszországgal határos Harkiv régióban – ismertette a Moscow Times.
(Index - Mandiner - MTI nyomán)