Több törvényjavaslatot is elfogadott az orosz Duma, mellyel szigorítanák a hadiállapot ideje alatt elkövetett bűncselekmények büntetését, illetve az orosz haderőből való dezertálásnak, parancsmegtagadásnak büntetéseit, valamint kriminalizálják azt is, hogy ha valaki megadja magát az ellenségnek. Közben Oroszország arra készül, hogy hivatalosan is elcsatolja Luhanszkot, Donyec megyét, illetve Herszont Ukrajnától. Erős a gyanúja, hogy Oroszország mozgósításra készül, írja a Portfolió.
 
Zoom
Olyan törvényeket fogadott el ma az orosz Duma, melyek szigorítják a hadiállapot idején elkövetett bűncselekményeket, illetve az orosz haderő kötelékében elkövetett háborús bűncselekményeket, valamint a parancsmegtagadást, dezertálást, illetve a fegyverletételt is.
A Moscow Times által ismertetett új törvények szerint többek közt
  • bekerül az orosz büntető törvénykönyvbe a „mozgósítás, háború és statárium” mint szigorító tényező,
  • 15 éves börtönbüntetést kaphatnak az orosz fegyveres erők azon tagjai, akik fosztogatnak,
  • 3-10 éves börtönbüntetésre és kényszermunkára számíthatnak azok, akik leteszik a fegyvert és megadják magukat az ellenséges erőknek,
  • az alakulatukat elhagyó katonák az engedély nélküli távollét idejétől függően 5-10 év börtönbüntetésre és kényszermunkára számíthatnak,
  • a parancsmegtagadásért 3 év börtönbüntetés jár.
Ezeknek a kihágásoknak egy részét eddig is büntették, például a dezertálást, de a fegyverletétel és a fosztogatás miatt eddig nem büntette az orosz hadvezetés a saját katonáit.
A Duma által első olvasatban elfogadott törvényeket még a felsőháznak és az elnöknek is jóvá kell hagynia. Közben a Reuters arról ír, hogy pár napon belül elkezdődik Donyec és Luhanszk megye „népszavazáson” keresztüli csatlakozása Oroszországhoz. A „Donyecki Népköztársaság” területén szeptember 23 és 27 között lesz a népszavazás, Luhanszkban még nincs meg a dátum. Ezek a hírek azt jelentik, hogy
ha Oroszország saját területének fogja tartani egyik napról a másikra Donyec és Luhanszk megyét úgy, hogy az előbbi még mindig jelentős részben ukrán ellenőrzés alatt áll, a Kremlnek az orosz katonai doktrína alapján hadiállapotot és mozgósítást kell hirdetnie.
A Duma által elfogadott törvények látszólag ennek a forgatókönyvnek ágyaznak meg.
Elképzelhető, hogy mindettől függetlenül az egész törvényhozási hercehurca csak arra szolgál, hogy megijessze az ukránokat, de erre elég kevés az esély. Nagyon úgy tűnik, hogy az ukrán ellentámadások sikere után a Kreml eszkalálni fogja az ukrajnai konfliktust meghátrálás helyett,  ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek a háború további dinamikájára nézve.
Mint ismeretes, eddig Oroszország csupán limitált katonai beavatkozásként, "különleges műveletként" kezelte az ukrajnai háborút, vagyis például tartalékosokat, sorkatonákat nem küldtek hivatalosan az országba.
Putyin fegyvergyártó cégek vezetőivel egyeztetett
Megbeszélést folytatott ma Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz hadiipari vállalatok vezetőivel – adja hírül az orosz Rosszija 24 hírtelevízió.
A megbeszélés során Vlagyimir Putyin orosz elnök arra kérte a hadiipari vállalatok vezetőit, hogy fokozzák gyáraik termelését, mind fegyverek, mind lőszer tekintetében.
Arra is felkérte az érintetteket, hogy álljanak át teljes mértékben orosz gyártmányú alkatrészek és erőforrások használatára, annak érdekében, hogy 100%-osan önellátó legyen Oroszország védelmi képessége.
Azt nem tudni, hogy a vezetőkkel való, zárt ajtós megbeszélésen milyen egyéb információk hangzottak el, de egyes spekulációk szerint egyeztetés történt arról is, hogy az orosz elnök a mozgósításhoz szükséges fegyverek, lőszerek előállításáról értekezzen.
Bejelentés ma este
Ma este beszédet fog tartani Vlagymir Putyin orosz elnök az orosz lakosság számára - értesült Kreml-közeli forrásokból az orosz RBK hírcsatorna.
Az elnök várhatóan a Luhanszk, Donyec, Zaporizzsja, illetve Herszon megyékben történő "népszavazásokról" fog beszélni, melynek eredményeképp ezeket az Oroszország által részben vagy teljesen megszállt ukrán régiókat az Orosz Föderációhoz csatolhatják.
Azt nem tudni, hogy Putyin pontosan miről fog beszélni, de jó eséllyel elismeri majd ezeknek a régióknak a csatlakozási szándékát és a népszavazások hitelességét.
Könnyen lehet, hogy az orosz elnök általános mozgósítást és hadiállapotot is bejelent hamarosan.
Reagált Kijev a készülő orosz mozgósításról szóló hírekre
Több kijevi tisztségviselő is reagált arra, hogy Oroszország Luhanszk, Donyec és Herszon elcsatolására és valószínűleg általános mozgósításra készül, elsősorban azt hangoztatva, hogy nem fognak továbbra sem megrettenni az orosz agressziótól.
A hamis népszavazások nem fognak semmit megváltoztatni. És a hibrid mozgósítás sem. Oroszország mindig és most is egy agresszor állam, amely illegálisan tart megszállva ukrán földeket – írja Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren, majd hozzáteszi: Ukrajnának minden joga megvan, hogy felszabadítsa megszállás alatt álló területeit.
Mihailo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója „aszimmetrikus reakciónak” nevezte a készülő népszavazásokat és a mozgósításról szóló híreket is.
Tényleg azt gondoljátok, hogy egy illegális népszavazás majd meggátolja a HIMARS-eket és a fegyveres erőket, hogy megsemmisítsék a földjeinken tartózkodó megszállókat? – veti fel a kérdést a tanácsadó Twitter-oldalán.
Frissítés: a Fehér Ház szerint is mozgósítás lesz
Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint Oroszország hamarosan bejelenti az általános mozgósítást azért, hogy növelni tudja az Ukrajnában harcoló csapatok létszámát.
Sullivan szerint az amerikai titkosszolgálathoz eljutott információk szerint a Kreml hamarosan bejelentheti az általános mozgósítást.
Oroszországnak megközelítőleg két millió főnyi tartalékos katonája van, akiknek a parancs kézhezvétele után haladéktalanul
jelentkezniük kell szolgálatra.
2. frissítés: miközben a fél világ Putyinra vár, reagált a mozgósításról szóló spekulációkra a Duma védelmi tanácsának elnöke
Miközben a fél világ az orosz közmédia élő közvetítését nézve várja azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozzon az ukrajnai háborúról, Andrej Kartapolov, a Duma védelmi tanácsának elnöke nyugtatni próbálja a kedélyeket, és azt mondta az orosz Parlamentszkaja Gazetának, hogy nem lesz általános mozgósítás.
„Az általános mozgósításról szóló félelmek teljes mértékben megalapozatlanok. Az elnök ezt többször is hangsúlyozta szóvivőjén, Dimitrij Peszkovon keresztül” – mondta Kartapolov az orosz lapnak.
Orosz képviselő: a népszavazás után a donbaszi támadásokat Oroszország elleni támadásként fogjuk értékelni
Olga Kovitidi, az orosz kormánypárt tagja a RIA Novosti lap értesülései szerint kijelentette, minden olyan támadás, ami Luhanszk és Donyeck megyéket érinti Oroszország elleni agressziónak fog minősülni azt követően, hogy a két megyében lezajlottak a népszavazások.
Kedd délután mind a "Luhanszki Népköztársaság" mind pedig a "Donyecki Népköztársaság" bejelentette, hogy szeptember 23-a és
27-e között népszavazást fognak tartani arról, hogy a szakadár területek csatlakozzanak-e az Orosz Föderációhoz. A bejelentést követően Ukrajna mellett több NATO-tagállam, így Törökország, Franciaország, a balti államok, és az Egyesült Államok is kijelentette, nem fogják elismerni a népszavazás várhatóan Moszkvának kedvező eredményeit.
Az ukrajnai vezetés azt is közölte, folytatni fogja a katonai műveleteket a megszállt régiókban, függetlenül attól, hogy Oroszország milyen lépésekkel fenyegeti őket.
3. frissítés: úgy néz ki, elhalasztották Putyin esti beszédét
Két és fél órával azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek ma beszédet kellett volna intéznie népéhez, az összes orosz és nemzetközi médiacsatorna levette az élő tudósítást anélkül, hogy az orosz vezető megszólalt volna.
Egyelőre nem hivatalos, orosz forrásokból annyit tudni, hogy a beszédet holnapra halasztották, de konkrét időpont még nincs bejelentve.
Az orosz Forbes azt írja bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy egy előre felvett beszédet játszanak majd le holnap, amikor "felébred a Távol-Kelet."
Azt nem tudni, hogy miért nem került sor ma este a beszédre, egyelőre csak spekulációkat lehet olvasni az okokról.
Vlagyimir Putyin az előzetes feltételezések szerint általános mozgósítást tervez bejelenteni. Andrej Kartapolov, a Duma védelmi tanácsának elnöke viszont azt nyilatkozta nemrég, erre nem kerül majd sor, viszont egyes, Ukrajnával határos orosz megyékben statáriumot hirdethetnek hamarosan.