Giorgia Meloni Olaszország Fivérei (FI) elnevezésű pártja a hétvégi olasz választás fő esélyese, ennek ellenére kedden felfüggesztette egyik jelöltjét, miután kiderült, hogy az online térben tett bejegyzéseiben Adolf Hitlert méltatta.
Zoom
A felfüggesztő és a felfüggesztett
Az FI gyökerei egy második világháború után létrehozott, neofasiszta pártalakulatra vezethetők vissza, azonban a pártvezető Meloni korábban többször is elhatárolódott a szélsőjobboldali irányzattól. Állítása szerint a pártja konzervatív főáramlatot képvisel.
Korábban Meloniról is kerültek ki olyan 1996-os videófelvételek, amikor még az Olasz Szociális Mozgalom elnevezésű párt tagjaként Benito Mussolinit dicsérte. Éppen ezért a kormányfőjelölt kritikusai szerint a fasisztaszimpatizáns nézetek még mindig virágoznak a párt soraiban. Legújabb bizonyíték erre, hogy a La Repubblica című újság a héten közzétette a párt jelöltje, Calogero Pisano nyolc évvel ezelőtti közösségi médiakommentárját, amelyben Hitlert nagy államférfiként jellemezte.
A bejegyzések nyilvánosságra kerülése "természetesen" az olaszországi zsidó közösség haragját is kiváltotta.
"Elfogadhatatlan, hogy azok, akik Hitlert dicsőítik, beülhetnek a következő parlamentbe" - írta Ruth Dureghello, a római zsidó közösség vezetője, elvégre nekik kell erről dönteniük...
A szicíliai körzetben induló jelöltről kiderült az is, hogy egy 2016-os bejegyzésében szintén dicsérte a Melonit modern fasisztának nevező embereket, és kijelentette, hogy az FI soha nem rejtette el valódi eszméit.
Saját magát is elítéli a bátor fasiszta
Az információk nyilvánosságra kerülésére reagálva az FI közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Pisanót.
Ettől a pillanattól kezdve Pisano többé nem képviseli a pártot semmilyen szinten - áll a párt közleményben, melyet a Reuters nyomán idéz a Portfolió.
Pisano hétfő este maga is bocsánatot kért a Facebookon. Mint írja, akkori személyes profilját is letörölte már a szégyen miatt, és
elsőként ítéli el az ilyen jellegű kijelentéseket, köztük a sajátját.
Évekkel ezelőtt mélységesen rossz dolgokat írtam. Letöröltem a személyes Facebook-profilomat is, mert szégyelltem magam a közzétett dolgok miatt - írja a szánalmas politikus.
A közvéleménykutatók körében széles konszenzus van arról, hogy a szeptember 25-i országos választáson az FI válik a legnagyobb párttá Olaszországban, és a "jobboldali" pártok által alkotott blokk kényelmes többséget szerez majd az újonnan megalakuló olasz parlamentben.