Gera egy 94 ezres város a németországi Türingia tartományban, itt tüntetett hétfőn este az ellenzéki Alternatíva Németországnak párt (AfD) a szankciók ellen, de erősen szóba került az amerikai jelenlét is Németországban, amely ellen szintén szót emeltek.
Több ezren gyűltek össze a türingiai Gerában a német összetartozás napján akciókra és tüntetésekre. Az első rendőrségi jelentések szerint hétfőn mintegy 10 ezren vonultak utcára. A résztvevők hangosan, síppal és dobbal tiltakoztak a szövetségi kormány jelenlegi politikája, az infláció és az ukrajnai háború ellen. Este tiltakozó menet ment keresztül a városon. A résztvevők az Oroszország elleni szankciók megszüntetését is szorgalmazták - írja faz.net.
Zoom
Frieden mit Russland - Békét Oroszországgal! (fotó: MDR)
Az antifasiszta felforgató söpredék is megjelent természetesen, de ezúttal nem tudtak túl nagy erőket mozgósítani, vélhetően elmaradt az állami támogatás és a napi "zsold". Ugyanis a rendőrség tájékoztatása szerint mintegy 370 példány gyűlt össze belőlük. Egyébiránt nem csak Gerában, hanem Kelet-Németország más városaiban is voltak megmozdulások, például a szászországi Plauenben és a szász-anhalti Magdeburgban.
Zoom
Björn Höcke (fotó: Facebook)
A gerai vonuláson (amely átszelte az egész várost) és tüntetésen részt vett az AfD türingiai párt- és frakcióvezetője is, Björn Höcke is. Tudvalevő, hogy őt és a pártot Türingiában bevallottan is megfigyeli a "német" Alkotmányvédelmi Hivatal. Björn Höcke külön kiemelendik az AfD-ből, hiszen korábban is tett már rendkívül bátor és szókimondó kijelentéseket, legutóbb például azt, hogy az amerikai megszálló erőknek távozniuk kell Németországból, ugyanis ma Németország egy megszállt állam.
Zoom
Ami go home - Amerikaiak, hazafelé! (fotó: MDR)
Lantos János - Kuruc.info