Felfüggesztették Rebecka Fallenkvist, az idén szeptemberi választásokon a második legerősebb politikai erővé vált "szélsőjobboldali" Svéd Demokraták egyik frissen megválasztott képviselőjének a pártban viselt tisztségeit, miután botrányt kavart egy Anne Frankkal kapcsolatos Instagram-sztorija, írja a Haaretz, melyet a HVG szemlézett törzsi elánnal.
Zoom
Rebecka Fallenkvist és rémséges bejegyzése (kép: Instagram)
A holoáldozatról, illetve az őt ismertté tevő naplójáról azt írta: „50 oldal és eddig nekem Anne Frank csupán erkölcstelennek tűnik. A kanosság maga.” Ezt azóta törölte, de így is nagy port kavart. Ziv Nevo Kulman, Izrael svédországi nagykövete is tiltakozott miatta, aljas sértésnek nevezve a bejegyzést.
Fallenkvist Svédországban médiaszemélyiségként is ismert, a tévés állásából is felfüggesztették.
Zoom
Rebecka Fallenkvist (kép: Instagram)
Nem ez volt egyébként az első botrány körülötte, miután pártja nagyon jól szerepelt a választásokon, ezt a Sieg Heil nemzetiszocialista köszönés svéd változatát hallatva ünnepelte – méltatlankodott az izraeli lap.
A neonáci vonásait maga mögött hagyni igyekvő párt magát egyébként Izrael-pártiként definiálja, nyugtázzák a zsidók a kóserkonzervatív fordulatot.
Kapcsolódó: