A HIMARS rakétarendszerek a sajátos bevetési módszereiknek köszönhetően nem alkalmasak harci műveletekre az őszi és téli időszakban a kelet-európai térségben, és az ősz végével komoly fenyegetést jelentenek rájuk nézve az orosz drónok – írja az Eurasian Times nyomán a Portfólió.
Zoom
Fotó: HIMARS
A szakértők elmondása szerint a tél beállta és a fagypont alatti hőmérséklet miatt a védekező ukrán csapatoknak számos problémával kell megküzdeniük a Washington által küldött HIMARS rakétarendszerek esetében.
Az ukrán hadseregnek komoly gondot okoz a tél közeledtével a mobil tüzérség fedezékeként szolgáló lombok elvesztése. Az ukrán harctéren szolgáló HIMARS-ok ugyanis képesek arra, hogy néhány perc alatt kilőjék a rakétáikat, majd az esetleges orosz válaszcsapás elől gyorsan elrejtőznek a lombok mögé, például egy közeli erdőbe. Télen azonban nincs olyan zöld növényzet, amely alá elrejtőzhetne, így a fegyverrendszer kiszolgáltatottabbá vált az orosz csapatok számára.
Ennek köszönhetően az orosz drónok, műholdak és légi felderítő eszközök könnyebben észlelhetik a HIMARS-okat.
További gondokat okozhat az is, hogy ugyan az Egyesült Államok korábban Afganisztánban, Irakban és Szíriában is üzemeltetett HIMARS-okat, de még nem tesztelték őket az orosz télre jellemző -20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten.
Télen nem csak speciális kerekekre van szükségük a mély hóban és sárban való közlekedéshez, hanem speciális üzemanyagokra és kenőanyagokra, amiket a NATO-tagországokban rendszeresítettek.
Ezekkel a tényezőkkel pedig a HIMARS elveszti a legfőbb képességeit: a lopakodás és a gyors helyváltoztatás lehetőségeit.
Az oroszok továbbá azt is bejelentették, hogy egy új szoftvernek köszönhetően immár gond nélkül semlegesíteni tudják a HIMARS-rakétákat:
Zoom
HIMARS-rakéta orosz kézben - legalábbis Ivánék állítása szerint