A Neturéj Kártá (נְטוּרֵי קַרְתָּא) nevű ultraortodox zsidó közösség háromtagú küldöttsége január 9-én ellátogatott a dzseníni palesztin menekülttáborba. Az izraeli rendőrség terrorszervezet támogatása miatt tegnap éjjel letartóztatta a zsidó vallási irányzat egyik tagját. A 38 éves ortodox férfi ellen azért is indult hatósági eljárás, mert a megszálló izraeli hadsereg tiltása ellenére társaival együtt belépett az úgynevezett „A zóna” területére, pontosabban Dzsenín város Es-Sorfá nevű palesztin menekülttáborába – írja az El-Kudsz és a Jiszráél Há-Jom.
Zoom
A Neturéj Kártá küldöttsége Dzsenínben - palesztin zászlóval (fotó: El-Kudsz)
A Ciszjordánia északi részén elterülő, mintegy 50 ezres Dzsenín város és a hozzátartozó, körülbelül 15 ezres palesztin menekülttábor az „A zóna” területén van. (Az „A zóna”: az 1993-as oslói egyezmény értelmében a megszállt Ciszjordánia mintegy 18 százaléka, az ottani városok és falvak a Palesztin Nemzeti Hatóság biztonsági és polgári igazgatása alá került, ám az izraeli hadsereg továbbra is szabadon tevékenykedik ezen a területen – H. J.). Az elmúlt két évtizedben Dzsenín város és a menekülttábor az izraeli megszállás elleni palesztin küzdelem jelképévé vált. Dzsenínben lőtték agyon az izraeli katonák tavaly májusban Sirín Ábú el-’Ákilát, az El-Dzsázírá pánarab hírtelevízió munkáját végző sztárriporterét.
Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság nemrégiben betiltotta a Muhámmád Bákri rendezte, s a megszálló izraeli hadsereg és a palesztin ellenállók (izraeli hivatalos szóhasználat szerint: terroristák) közti 2002-es ütközet történéseit tárgyaló Dzsenín, Dzsenín című dokumentumfilm izraeli vetítését. A film egyébként elnyerte többi között a legjobb film díjat a 2002-es Karthágói Nemzetközi Filmfesztiválon Tuniszban. A Jiszráél Há-Jom című héber újság értesülése szerint a tiltott látogatás után az izraeli rendőrség letartóztatta a küldöttség egyik tagját, s rövidesen további személyeket is előállítanak.
Zoom
A Neturéj Kártá egyik híve 2020-ban meglátogatta az éhségsztrájkoló Máher el-Áhrászt (fotó: Twitter)
A Kelet-Jeruzsálemben megjelenő, legolvasottabb palesztin napilap, az El-Kudsz (Jeruzsálem - القدس) tegnapi száma részletesen beszámol a Neturéj Kártá küldöttségének dzseníni, pontosabban a dzseníni Es-Sorfá palesztin menekülttáborban tett látogatásáról. A vallásos zsidókat fogadta ’Attá Ábú Rumejlá, az El-Fátáh (Palesztin Felszabadítási Szervezet – PFSZ) dzseníni titkára és Máher el-Áhrász, az Iszlám Dzsihád Mozgalom vezetője. Arról a Máher el-Áhrászról van szó, aki 2020-ban 103 napig éhségsztrájkot folytatott az ellen, hogy a megszálló hatóság úgynevezett „adminisztratív őrizetbe” vette. Éhségsztrájkja 98. napján a Kaplan kórházban meglátogatta őt a zsidó Neturéj Kártá egyik híve.
A Neturéj Kártá szóvivője, Ávráhám (teljes nevét az arab betűs átírásból nem lehet kibogozni – H. J.) a küldöttség dzseníni látogatásakor az El-Kudsz újságnak megerősítette: mozgalma teljes erővel együtt kíván működni a palesztin néppel egészen az izraeli megszállás végéig, illetve a zsidó települések felszámolásáig. A szóvivő egyben mozgalma szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a dzseníni palesztin menekülttábor lakóit. A megszállók elkövette bűncselekmények szükségessé teszik a szabad Palesztina létrehozásáig tartó harcot – mondta a Neturéj Kártá szóvivője az El-Kudsznak.
Zoom
A Neturéj Kártá küldöttségének látogatása a menekülttáborban élő egyik palesztin családnál (fotó: El-Kudsz)
A Neturéj Kártá szóvivője a vendéglátó palesztinoknak ezután elmondta:
Mi palesztin zsidók vagyunk. Nem az izraeli, hanem a palesztin zászló alatt akarunk élni a palesztin államban. Száz évvel ezelőtt, jóval az izraeli megszállás előtt is együtt laktunk Jeruzsálem óvárosában. Nem volt akkor különbség zsidók és muszlimok között, mert mindannyian egy ősatyától, Ábrahámtól származunk. Boldogan éltünk egészen addig, amíg jöttek a cionisták, és elkövettek mindent, hogy elszakítsanak minket egymástól. Palesztina létrehozását szeretnénk, aminek fővárosa Jeruzsálem lesz.
H. J. – Kuruc.info