Lelőttek kilenc embert helyi idő szerint szombaton este egy többezres részvétellel folyó holdújévi fesztivál után a Los Angeles belvárosától 16 kilométerre lévő Monterey Park kisvárosban, amelyben jelentős számú ázsiai bevándorló él - jelentették hírügynökségek rendőrségi közlés alapján.
Bob Boese rendőrtiszt, a Los Angeles-i seriffhivataltól azt mondta, hogy a tömeggyilkosságot egy férfi követte el egy üzletnél a Garvey Avenue-n.
 
Szemtanúk szerint a gyilkos gépfegyverrel szedte áldozatait - jelentette az AP hírügynökség.
A The Los Angeles Times című lap úgy értesült rendőrségi hírforgalmazásból, hogy a halálos áldozatok mellett több sebesült is van, akiket szintén meglőttek. Azt még nem lehet tudni, hogy a tettest elfogták-e vagy bármi módon ártalmatlanná tették - írták.
A lap is idéz szemtanúkat, akik szerint a tettesnek volt alkalma többször tárat cserélni a fegyverében.
Frissítés: Továbbra is szökésben van a Monterey Park-i tömeggyilkos
Továbbra is szökésben van az a férfi Los Angeles környékén, aki helyi idő szerint szombat éjjel Monterey Park kisvárosban lelőtt tíz embert egy holdújévi fesztivál után, további tízet pedig megsebesített - közölte a rendőrség.
A férfi egy táncklubban követte el a tömeggyilkosságot, a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy mi lehetett az indítéka.
Andrew Meyer rendőr százados az AP hírügynökségnek azt mondta vasárnap: a sebesülteket mind kórházba kellett szállítani, állapotuk a stabiltól a válságosig terjed. A tíz halálos áldozat még a helyszínen elhunyt - tette hozzá.
2. frissítés: Egyelőre nem kell antirasszista tüntit összeröffenteni, fajtabéli volt az elkövető
Robert Luna helyi seriff szerint egy 30 és 50 közötti ázsiai származású férfit keresnek a szemtanúk beszámolói alapján. "A lehető leggyorsabban el kell távolítani az utcákról ezt a személyt" - hangsúlyozta.
Az első hírek még 9 halálos áldozatról szóltak. Az ünnepi rendezvényeket lefújták.
Zoom
(Kép: NY Times)
Szemtanúk szerint a gyilkos gépfegyverrel szedte áldozatait, többször tárat tudott cserélni a fegyverén.
A hatóságok mindemellett vizsgálják, hogy a Monterey Parkban történtek összefüggésben állhatnak-e a szomszédos Alhambra városában történt esettel, ahol a lövöldözés után 20 perccel szemtanúk egy ázsiai származású férfit láttak fegyverrel a kezében bemenni egy helyi szórakozóhelyre, de a vendégek el tudták tőle ragadni a fegyvert. A második helyszínen senki sem sérült meg, a férfi pedig elmenekült.
Luna szerint a nyomozók egy fehér kisbuszt keresnek, amelyet a környéken láttak.
Joe Biden amerikai elnök felszólította a Twitteren a helyi lakosokat, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Mint írta, feleségével imádkoznak a lövöldözésben megölt, illetve megsebesített emberekért.
A mintegy 60 ezer lakosú Monterey Park nagyjából 13 kilométerre található Los Angeles belvárosától. Sokan a helyi lakosok közül ázsiai gyökerekkel rendelkeznek. A kínai holdújév alkalmából nagy fesztivált rendeztek a városban.
(MTI)