Nem tett hivatalos panaszt fogva tartása körülményeire a Romániában december vége óta előzetes letartóztatásban lévő Andrew Tate brit-amerikai állampolgárságú "influenszer", a rendőrségi fogdában a fertőtlenítést és a rovarirtást pedig rendszeresen elvégzi egy erre szakosodott szolgáltató - közölte szerdán a bukaresti rendőrségség.
A román főváros rendőrségének sajtóirodája arra reagált, hogy a csaknem ötmillió Twitter-követővel rendelkező, emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal és bűnszövetkezet működtetésével gyanúsított Tate közösségi oldalán kedden újabb bejegyzés jelent meg, amelyben a szerző egyebek mellett azt ecseteli, hogy egyedül van egy sötét cellában, nincs más barátja az éjszakában a tetveken, csótányokon és poloskákon kívül, de hiába akarnak gyűlöletet szítani szívében, őt nem lehet megtörni, a hatóságokkal szembeni tisztelettudó viselkedéssel lázad igazságtalan bebörtönzése ellen.
A rendőrségi közlemény másfelől leszögezi, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak számára nem biztosítanak telefonhasználatot, vagy más internethozzáférést, és rendszeresen ellenőzik, hogy a fogda lakói nem jutottak-e hozzá tiltott eszközökhöz.
Bár a rendőrségi közlemény megkérdőjelezi a Twitteren megjelent bejegyzés eredetiségét, Andrew Tate - és vele együtt előzetes letartóztatásba helyezett fivére, Tristan Tate - szerdán néhány másodperc erejéig személyesen is üzenhetett követőinek, amikor a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székhelyére szállították őket, hogy jelen legyenek a lefoglalt telefonjaikon, és számítástechnikai eszközeiken tárolt adatok átvizsgálásánál.
Andrew Tate azt kiabálta a DIICOT előtt várakozó újságíróknak, hogy a hatóságoknak semmilyen bizonyítéka nincs ellene, testvére pedig azt állította, hogy a pénzéért vetették börtönbe, a rendőrök "az autóit és a pénzét akarják ellopni". Nyolc óra elmúltával szállították vissza őket a fogdába, akkor azt üzenték híveiknek: "ne gazdagodjanak meg Romániában".
A bukaresti törvényszék pénteken újabb 30 napra meghosszabbította a Tate fivérek és két feltétezett bűntársuk előzetes letartóztatását. A DIICOT azzal gyanúsítja őket, hogy fiatal lányokat szexuális tartalmú videók készítésére kényszerítettek. A videókat feltöltötték az internetre, amiből a testvérpárnak jelentős bevétele származott. A hatóságok eddig hat áldozatot azonosítottak, akiket állításuk szerint Bukarest mellett, Ilfov megyében tartottak fogva.
(MTI)