Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy nagy fájdalommal fogadja a Szentföldről érkező híreket.
Megemlítette azt a tíz palesztint, akik egy terrorellenes izraeli katonai akcióban veszítették életüket az utóbbi napokban, valamint a Jeruzsálem térségében egy zsinagógánál történt támadást, melyben egy palesztin ölt meg hét izraelit, további hármat pedig megsebesített. A pápa hozzátette, év eleje óta tucatnyi palesztin halt meg az izraeli hadsereggel vívott tűzharcokban.
"A napról napra erősödő halálspirál nem tesz mást, mint kioltja a két nép közötti bizalom még létező sugarait" - jelentette ki a pápa.
Az egyházfő az izraeli és palesztin kormányhoz, valamint a nemzetközi közösséghez intézett felhívást azonnali, késedelem nélküli megoldás érdekében, mely a párbeszédre és a béke őszinte keresésére épül. Ferenc pápa arra kérte a hívőket, hogy imádkozzanak a szentföldi békéért.
A pápa súlyosnak nevezte az úgynevezett Lachin-folyosó térségében kialakult humanitárius helyzetet. A dél-kaukázusi övezetre Ferenc pápa több hete hívja fel a figyelmet, miután december 12-én Azerbajdzsán lezárta a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő korridort.
Ferenc pápa kijelentette, együtt érez azokkal, akik a tél kellős közepén "embertelen körülmények között" találják magukat. Nemzetközi erőfeszítést sürgetett a békés megoldás érdekében.
Békét szorgalmazott a "mártír" Ukrajnában is, a "bántalmazott" ukrán nép számára.
A pápa bejelentette, hogy kedden apostoli látogatásra indul a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba, ahol szintén évek óta harcok dúlnak.
A látogatást a "béke ökumenikus zarándoklatának" nevezte, miután Dél-Szudánban a katolikus egyházfőhöz az anglikán egyházat vezető Justin Welby, Canterbury érseke, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlése úgynevezett moderátora is csatlakozik.
(MTI)