Az Egyesült Államok "határozottan elutasítja" egy szerb többségű, a boszniai Szerb Köztársasághoz hasonló miniállam létrehozását Koszovóban - jelentette ki a pristinai amerikai nagykövet kedden.
Jeff Hovenier a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakításáról folytatott eszmecserén arról is biztosította a koszovói politikai és civil vezetőket, hogy Washington semmiféle olyan megállapodást nem támogat, amely sérti Koszovó alkotmányát.
A nagykövet ugyanakkor szorgalmazta, hogy Pristina vázolja fel a szerb entitásról alkotott saját elképzelését, amely garantálja, hogy szuverén, független, soknemzetiségű és demokratikus államként Koszovó a jövőben kiáll a kisebbségi jogokért.
Az elmúlt hetekben Pristinába és Belgrádba is ellátogattak az Egyesült Államok és az Európai Unió küldöttei, hogy a két országot egy, a kapcsolataik normalizálására és uniós csatlakozási pályázataik fellendítésére irányuló új javaslat elfogadására ösztönözzék. A javaslat részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
A koszovói szerb önkormányzatok közösségének létrehozása volt az egyik első pont, amelyről Belgrád és Pristina megállapodott, amikor 2013-ban brüsszeli közvetítéssel a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd megkezdődött közöttük. A viszony rendezése mindkét ország európai integrációjának kulcsa.
Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovóban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer fősre tehető tömböt képeznek. Ezekből az önkormányzatokból alakítanák meg azt a közösséget, amely autonómiát biztosítana a kisebbségben élő koszovói szerbeknek. A koszovói albánok ezt azért utasítják el, mert úgy látják, az autonómiatörekvések voltaképpen a Szerbiához csatlakozást készítenék elő.
(MTI)