Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó az olimpiai eszme elárulásával vádolta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és annak német elnökét, Thomas Bachot.
Az ukrán sportember a Sport Bild szerdai számában úgy nyilatkozott, hogy az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedése a nemzetközi porondra helytelen politika. "Bachnak vigyáznia kell, hogy a döntésével ne váljon Putyin kegyetlen háborújának a cinkosává" - fogalmazott Klicsko.
Hozzátette: a német sportdiplomata nem engedheti meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandaként használja az olimpián szereplő orosz sportolókat. "Bachnak nem szabad elbújnia a fehér zászló mögé - most színeket kell mutatnia a szabad világért és az emberek szabadságáért" - szólított fel Klicsko.
A NOB vizsgálja annak a lehetőségét, hogy visszaengedi az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre, feltéve, hogy nem sértik meg az Olimpiai Chartát és nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.
Klicsko ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a sportolók az országukat és annak politikáját is képviselik, néhányan közülük háborúpártiak. "Ez őrület. Ma az oroszok a civilek elleni bűncselekmények olimpiai bajnokai" - fogalmazott.
A 46 éves Klicsko egyúttal aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ha az oroszok és fehéroroszok ott lehetnek a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokon, akkor Ukrajna bojkottálhatja az eseményt. "Ezt én támogatnám, és remélem, hogy más nemzetek is állást foglalnának az ügyben" - fűzte hozzá.
Testvére, Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere hétfőn kijelentette: az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián.
(MTI)