Bűnösnek mondta ki csütörtökön egy brit bíróság a nigériai szenátus volt alelnökét és feleségét, akik a vád szerint megszervezték egy nigériai utcai árus Londonba csempészését azzal a céllal, hogy egy ottani kórházban kivetessék a férfi veséjét, és azt súlyos vesebetegségben szenvedő lányuknak adományoztassák - közölte a brit Királyi Ügyészség (CPS).
Ike Ekweremadu és felesége, Beatrice Ekweremadu, valamint az ügy harmadik terheltje, a "közvetítőként" perbe fogott Obinna Obeta nigériai orvos ellen - bár tagadták a vádakat - kizsákmányolásra irányuló szervezkedés vádjában hozott bűnösséget megállapító ítélet a londoni központi büntetőbíróság (Old Bailey), és elrendelte előzetes lertatóztatásukat. Büntetési tételt is meghatározó ítéletet május 5-én hoznak az ügyben.
Az ügyészég szerint a 60 éves politikus és 56 éves felesége áll a lagosi piacon árusító 21 éves férfi beszervezése és tavaly februári kiutaztatása mögött, továbbá ők intézték el azt is, hogy a megvezetett férfin egy londoni kórházban 80 ezer fontért (34 millió forint) végrehajtsák a transzplantációs műtétet, hogy az áldozat veséjét 25 éves lányuknak, Soniának adományozhassák.
A sértettel elhitették, hogy munkaügyben viszik a brit fővárosba, amiért a megállapodás értelmében több ezer font üti majd a markát - áll a CPS közleményében.
Az esetre azután derült fény, hogy a sértett a londoni rendőrségen bejelentette: elhurcolták Nigériából, és megpróbálták kivenni a veséjét.
A műtétre végül azért nem került sor, mert a tervezett beavatkozás körülményei miatt a Royal Free Hospital egyik orvosa gyanút fogott, és úgy döntött, nem hajtják végre a transzplantációt.
Joanne Jakymec főügyész nyilatkozatában "förtelmesnek" nevezte az ügyet, és elmondta, hogy befolyásukkal élve a vádlottak mindvégig ellenőrzés alatt tartották a szervdonornak kiszemelt áldozatot, akinek semmiféle tekintettel nem voltak egészségi állapotára és szociális helyzetére, miközben ő "csak korlátozottan fogta fel, hogy valójában mi folyik körülötte".
A londoni rendőrség közleménye szerint a bűnösséget megállapító ítélet volt az első alkalom, hogy Nagy-Britanniában valakit elítéltek szervkereskedelem miatt.
(MTI)