Kizárták az indiai parlamentből Rahul Gandhit, az ellenzéki Kongresszus Párt vezetőjét, miután becsületsértés miatt két év börtönbüntetésre ítélte Gudzsarát állam bírósága a Narendra Modi miniszterelnök vezetéknevével való élcelődés miatt - derül ki a képviselőház közleményéből.
Rahul Gandhi a 2019-es parlamenti választások előtt, a délnyugat-indiai Karnataka államban tartott kampánybeszédében azt kérdezte az egybegyűltektől, "Miért hívnak minden tolvajt Modinak?", utalva ezzel Nirav Modira, az Interpol által körözött milliárdos üzletemberre és az ugyancsak körözött Lalit Modi politikusra és üzletemberre.
Gandhit a beszéd után Purnesz Modi, a kormányzó Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) egyik képviselője jelentette fel, azt vetve a politikus szemére, hogy szavai "minden Modit megsértettek".
A befolyásos politikai dinasztia tagját az élcelődés miatt csütörtökön kétévi börtönbüntetésre ítélte Gudzsarát állam bírósága. Az ítélet nem jogerős, a Gandhi család nevével fémjelzett Kongresszus Párt a Twitteren bejelentette, hogy fellebbez ellene.
Az ítéletet meghozó bíró szerint enyhébb büntetés "rossz üzenetet közvetítene" az embereknek.
A bíróság óvadékot is megállapított Gandhi számára, és egy hónapra felfüggesztette a büntetés letöltését.
Az alkotmány értelmében azonban minden, bíróság által elítélt törvényhozót ki kell zárni a parlamentből. A törvényhozás pénteki közleményében tudatta, hogy ennek a szabálynak eleget téve az ellenzéki vezetőt kizárták a képviselőházból (Lok Sabha).
Gandhi ügyvédei szerint az ügyben nem tartották be az eljárási szabályokat, és mivel az élc céltáblája a vád szerint a miniszterelnök volt, személyesen neki kellett volna panaszt tennie. Az ellenzéki vezető több szövetségese szerint a bírósági ítélet politikai indíttatású.
A Kongresszus Párt vezetőjének egyik tanácsadója elmondta, hogy Gandhi tiszteletben tartja a bíróság döntését, és már a pénteki képviselőházi ülésen sem vesz részt.
Pavan Khera, a Kongresszus Párt szóvivője kijelentette, hogy "jogi és politikai értelemben" is harcolni fognak az ítélet ellen. "Gandhi nem fog leállni a nehéz kérdések feltevésével, és leleplezi a kormány szerepét a cinkos kapitalizmusban" - közölte a szóvivő.
A párt tagjai tiltakozásul demonstrációkat tartottak az ország északi részén, és azt tervezik, hogy egész Indiára kiterjesztik a tüntetéseket.
A Kongresszus Párt több évtizeden át játszott meghatározó szerepet az indiai belpolitikában. Radzsiv Gandhi India legfiatalabb miniszterelnökeként került hatalomra azután, hogy anyját, Indira Gandhit szikh származású testőrei 1984-ben meggyilkolták. Az egykoron domináns párt mára kevesebb mint tíz százalékát birtokolja a parlamenti helyeknek, és nagyon sokat gyengült a Bháratíja Dzsanata Párt két egymást követő választási győzelme után.
Pradip Bhattacsaria, a Kongresszus Párt egyik törvényhozója szerint a Bháratíja Dzsanata Párt fenyegetést látott Gandhi személyében. A Dzsanata elnöke azonban visszautasította a vádat, mondván, az ellenzéki vezető megsértette az indiaiakat.
(MTI)