Oroszország Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétarendszerekkel és több ezer katonával kezdett hadgyakorlatot - jelentette be az orosz védelmi minisztérium szerdán.
Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban ismertette azt a törekvését, hogy a Topol rakétarendszert felváltó Jarsz rakétarendszerek Oroszország "legyőzhetetlen fegyverzetének" és a szárazföldről indítható nukleáris arzenáljának egyik fő részévé váljanak.
"Több mint 3000 katona és mintegy 300 hadfelszerelés része a hadgyakorlatnak" - közölte a moszkvai védelmi tárca a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.
A gyakorlat keretében ellenőrzik az omszki és a novoszibirszki rakétabázist.
A Jarsz hordozható rakétarendszerekkel három orosz régióban gyakorlatoznak - tájékoztatott a védelmi minisztérium.
"Ezenkívül a stratégiai rakétarendszereket irányító személyzet egy sor olyan katonai feladatot hajt végre, amelyek célja a fegyverzet álcázása és a korszerű légi felderítési eszközök elhárítása, együttműködésben a központi katonai kerület és a légierő egységeivel és kötelékeivel" - olvasható a közleményben.
Korábbi közlések szerint a Jarsz rakétarendszerek 12 ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. Katonai és védelmi témákkal foglalkozó elemzések szerint ezek a rendszerek képesek több, egymástól függetlenül becélozható nukleáris rakétafej hordozására, és akár katonai teherautókról vagy rakétasilókból is indíthatók.
Az Ukrajna elleni háború 2022. februári megindítása óta Oroszország számos hadgyakorlatot hajtott végre önállóan vagy más országokkal, köztük Kínával és Dél-Afrikával együtt. Az Oroszországgal és Ukrajnával is határos Fehéroroszországgal Moszkva tavaly több átfogó gyakorlatot tartott.
(MTI)