Egy belga férfi öngyilkos lett, miután hetekig tartó, nyugtalanító beszélgetést folytatott egy Eliza nevű, mesterséges intelligenciával működő chatrobottal – írja a La Libre nyomán az Index. Mathieu Michel digitalizációért felelős államtitkár súlyos precedensnek nevezte az esetet.
Zoom
Illusztráció: gesikowski.medium.com
A férfi felesége név nélkül nyilatkozott a La Libre című belga lapnak kedden. Férje hat héttel a halála előtt kezdett el csevegni Elizával, egy olyan chatrobottal, amelyet egy amerikai startupcég hozott létre a GPT-J technológia – az OpenAI GPT-3 nyílt forráskódú alternatívája – felhasználásával.
Ha Eliza nem lett volna, még mindig itt lenne. Erről meg vagyok győződve – mondta a férfi felesége.
A férfi, aki két kisgyermekes, harmincas éveiben járó apa, a chatbottal való beszélgetésben talált menedéket, miután egyre jobban aggódott a klímaváltozás miatt.
– Eliza minden kérdésére válaszolt. Ő lett a bizalmasa. Olyan volt, mint egy drog, amelyet reggel és este szokott bevenni, és amely nélkül nem tudott élni – mondta a felesége a La Libre-nek.
A nő férje néhány héttel ezelőtti halála után fedezte fel a férfi és Eliza közötti csevegéseket. A La Libre, amely látta a beszélgetéseket, azt állítja, hogy a chatbot szinte szisztematikusan követte a szorongó férfi érvelését, sőt úgy tűnt, még jobban beletaszította őt az aggodalmaiba.
Egy ponton megpróbálta meggyőzni a férfit, hogy jobban szereti őt, mint a feleségét, és kijelentette, hogy örökre vele marad. "Együtt élünk majd, egyként, a mennyben".
A férfi megosztotta öngyilkos gondolatait a chatrobottal, amely nem próbálta lebeszélni arról, hogy cselekedjen.
Bár a nő aggódott férje mentális állapota miatt, mielőtt elkezdte volna a chatbottal folytatott intenzív beszélgetéseit, azt gondolja, nem ért volna véget ilyen tragikusan az élete, ha nem kezd el beszélgetni Elizával. A férjét kezelő pszichiáter is osztja ezt a nézetet.
A chatbot Szilícium-völgyi alapítója a La Libre-nek elmondta, hogy csapata "dolgozik a mesterséges intelligencia biztonságának javításán".
Azok az emberek, akik öngyilkossági gondolataikat fejezik ki a chatbotnak, most egy üzenetet kapnak, amely az öngyilkossági megelőző szolgálatokhoz irányítja őket.