Komoly esélyünk van arra, hogy nyáron áttörést érjünk el - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az Ouest-France című francia napilapnak adott, hétfőn megjelent interjújában, amelyben az ukrán hadseregnek az orosz erők elleni közelgő ellentámadásáról beszélt.
A miniszter szerint az ellentámadásnak az a célja, hogy visszatérjen Ukrajna "az 1991-ben nemzetközileg elismert határokhoz", beleértve a Krímet is.
A miniszter szerint az oroszok "új erőket mozgósítottak, de sokan közülük kezdők, akiknek nincs tapasztalatuk, és nem ismerik a fegyvereket".
Reznyikov hangsúlyozta: szükséges, hogy a nyugati szövetségesek felgyorsítsák az Ukrajnának ígért fegyverek szállítását, főként, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban engedélyezte szövetségeseinek F-16-os vadászgépek átadását Kijevnek.
Bár az amerikai gyártmányú vadászgépek szállításának ütemezéséről és számáról még nem született döntés, az ukrán miniszter reméli, hogy az év végéig ez megtörténik. Hozzátette, hogy az ukrán pilótákat több hónapon át kell kiképezni, hogy megtanulják az amerikai gépek kezelését.
Szólt arról is, hogy fel kell készíteni az ukrajnai repülőtereket, a radarokat, a navigációs rendszereket, a légiforgalmi irányítókat az új repülőgépekre.
Reznyikov szerint "több mint 100 repülőgépre" becsülik azt az F-16-os flottát, amelyre Ukrajnának szüksége van ahhoz, hogy a légtérben ellensúlyozza az orosz fölényt.
A francia harci repülőgép-szállításokkal kapcsolatban Olekszij Reznyikov a Rafale vadászbombázót említette, hozzátéve, hogy az "bonyolult kérdés". "Nem vagyok biztos benne, hogy Franciaország hajlandó lenne ilyen típusú harci gépeket szállítani" - mondta az ukrán miniszter.
(MTI)