A NATO további 700 katonát küld Koszovóba - jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Oslóban.
"Úgy döntöttünk, hogy további 700 katonát mozgósítunk a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből, illetve készültségbe helyezzük a tartalékos erők egy újabb zászlóalját, hogy szükség esetén telepíthessük őket" - jelentette ki Stoltenberg sajtótájékoztatóján, miután az előző napi albán-szerb összetűzések során a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erők (KFOR) 30 katonája és 52 tüntető megsérült.
Egy zászlóalj nagyjából 300-1000 fős katonai egységet jelent.
Az olaszországi Nápoly városában működő illetékes parancsnokság a nap folyamán közölte, hogy több készültségbe helyezett alakulatot küldenek át Koszovóba a KFOR számára erősítésnek.
Stoltenberg elítélte az erőszakot Koszovóban, mondván, hogy "az ilyen támadások elfogadhatatlanok, és véget kell vetni azoknak". Figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok "minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy szavatolják a biztonságot Koszovó minden lakója számára".
Egyben sürgette a feleket, gondoskodjanak a feszültség csökkentéséról és tartózkodjanak "a további felelőtlen cselekedetektől", illetve térjenek vissza az uniós közvetítéssel zajló, kapcsolatok javítását szolgáló tárgyalásokhoz.
(MTI)