Milyen tényleges következményekkel jár a gátrobbanás?
  • A Dnyeper folyó ártere napokra víz alá fog kerülni, a hátramaradó sár és hordalék az időjárástól függően járművek számára hetekre, akár néhány hónapra is járhatatlanná teszi ezt a területet.
  • A kahovkai vízerőmű áramtermelése leáll. Az erőmű által termelt áram korábban a herszoni és a krími háztartásokat látta el.
  • A Krím félsziget vízellátása akadozni fog.
  • A zaporizzsjai atomerőmű víztartalékait jelentősen nehezebb lesz feltölteni, nem kizárt, hogy magát az erőművet takarékossági szempontokból le is kell állítani.
Zoom
Fennáll-e a közvetlen atomkatasztrófa veszélye?
A rövid válasz az, hogy pillanatnyilag nem.
Az atomerőmű hűtése nem közvetlenül a kahovkai víztározóból történik, erre egy külön tavat alakítottak ki, ennek a tónak a feltöltésre azonban már a víztározóból történik.
Ennek lehetséges következménye az, hogy a vízzel való takarékosság miatt több reaktorblokkot is leállítanak. Itt érdemes megjegyezni azt, hogy az erőmű esetében nem a reaktorok, hanem a kiégett fűtőelemek hűtése okozza a nagyobb problémát.
Kinek állt érdekében a gát megsemmisítése?
A robbanás után természetesen a harcoló felek egymást kezdték el okolni, a helyzet iróniája pedig éppen az, hogy mind az ukrán, mind pedig az orosz csapatok „nyertek” valamennyit a gát megsemmisülésével.
Az ukrán erők már a herszoni offenzíva alatt lőtték a gát fölött futó autóutat, arra azonban már akkor is ügyeltek, hogy magát a gátat minimális mértékben rongálják meg. Az építmény átszakadása következtében azonban egészen biztos az, hogy az ukránok, ha terveztek is kétéltű támadásokat Herszon környékén, az áradás miatt minden ilyen művelet hetekre ellehetetlenült.
A gátrobbantás általában a védekező felek eszköze, a múlt héten megindult ukrán ellentámadás következtében pedig jelenleg Moszkva ez a fél.
Mindazonáltal Herszon, Zaporizzsja és a Krím áramellátása, illetve a félsziget vízellátása komoly ütést kapott, ezek a tényezők pedig komolyan rontják az orosz védelmi képességeket éppen akkor, amikor azokra komoly nyomás nehezedik.
Hasonlóan az Északi Áramlat felrobbantásához, valószínűleg a Nova Kahovka melletti detonáció "elkövetőit" sem fogjuk tudni pontosan beazonosítani, az viszont kijelenthető, hogy mind Moszkva, mind Kijev nyert valamennyit az építmény súlyos megrongálódásával - írja a Portfólió.
Friss: 
Korábban írtuk: A polgármester szerint sértetlen a kahovkai vízerőmű tározójának gátja - de nem tűnik annak
A Nova Kahovka-i vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében - jelentette ki Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere kedden a Szolovjov Live médiacsatornán.
Leontyjev elmondta, hogy a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült. A polgármester úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra.
"Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült" - mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
A létesítmény megsérülése orosz hírügynökségek szerint fennakadásokat okozhat a Krím félsziget vízellátásában és a zaporizzsjai nukleáris erőmű működésében.
Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.
A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Az erőmű Nova Kahovkától 5 kilométerre található. Az RBK orosz gazdasági lap szerint május 7-én a erőműnél ellenőrzött vízlebocsátásba kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást. A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található.
Az ukrán hadsereg állítja: az orosz erők felrobbantották a Nova Kahovka-i gátat
Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden azt közölte, az orosz erők felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere az ukránokat vádolta a víztározóból táplálkozó vízerőmű elleni támadással.
Az ukrán parancsnokság a Facebookon azt írta, vizsgálják a pusztítás mértékét, valamint a kiömlő víz és az elöntött területek nagyságát. A víztározó látja el vízzel a zaporizzsjai atomerőművet is.
Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon bejelentette, hogy a vízszint vélhetően néhány órán belül "kritikus szintet ér el, és hozzátette, hogy megkezdték az evakuálást a környékről. Hozzátette, hogy a veszélyeztetett zónában mintegy 16 ezer ember él.
Prokugyin az orosz hadsereget vádolta a robbantással, melyet háborús bűncselekménynek nevezett.
Denisz Smihal "ukrán" belügyminiszter azt mondta, mintegy 80 települést fenyeget árvíz.
Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök rendkívüli ülést hív össze a felrobbantott gát ügyében - jelentette be a Twitteren Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. "A Nova Kahovka-i gát elpusztítása bizonyítja, hogy az orosz erőket Ukrajna egész területéről ki kell űzni" - fogalmazott Zelenszkij.
Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője súlyos környezeti pusztításnak nevezte a gát tönkretételét, és a Telegramon közzétett üzenetében azt is kiemelte: Oroszország műveletei a gát közelében lévő zaporizzsjai atomerőművet is veszélyeztetik. Hozzátette: mindent megtesznek a környéken élők biztonságáért.
Az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szintén azt közölte, hogy a gát lerombolása veszélyt jelent az erőműre nézve, ám kiemelte: a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, a hűtővíztároló jelenleg tele van.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki, melyben - a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint - azt tudatta, hogy a létesítmény nincs közvetlen veszélyben.
A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy a támadás nyomán az erőmű teljesen tönkrement", és nem is lehet helyreállítani.
A gátat ért támadás hírét Nova Kahovka Moszkva által beiktatott polgármestere, Vlagyimir Leontyjev is megerősítette, de az orosz állami televíziónak adott interjújában ő azt mondta, hogy a gátat ukrán támadás pusztította el. Nova Kahovka egy részét biztonsági okokból leválasztották az áramellátásról - tette hozzá.
A RIA orosz hírügynökség arról is idézte Leontyjevet, hogy az áradások Herszon 14 települését, összesen mintegy 22 ezer embert fenyegetnek.
A város vezetősége egyúttal tudatta, hogy a gát összeomlása miatt az Észak-Krími-csatornán keresztül biztosított édesvízellátás nem került veszélybe, írja az MTI.
Frissítés: valahogy nem tűnik sértetlennek a gát:
A korábbi hír: Felrobbantották a Dnyeper gátját Noha Kahovkánál - több tucat város kerülhet víz alá
Kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gátat. Hogy pontosan ki áll az akció mögött, azt nem tudni, mindkét fél tagad.
Az orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról először az orosz médiában jelentek meg a hírek. Azóta már néhány videófelvétel is felkerült a történtekről a közösségi médiában. Az egyiken állítólag a robbantás pillanata látható:
Polgármester: a gát felső részét lövedékek pusztították el
A Guardian a TASZSZ hírügynökséget idézve arról írt, hogy a robbantás után a területet elárasztja a víz. Egy másik állami hírügynökség, a RIA idézte Nova Kakhovka Moszkva által beiktatott polgármesterét, aki azt mondta, hogy a gát felső részét lövedékek pusztították el.
A RIA megjegyezte, a polgármester korábban tagadta, hogy a gátat felrobbantották volna. A TASZSZ akkor úgy idézte őt, hogy a gát lerombolása „súlyos terrorcselekmény” volt. Ugyanakkor sem a Reuters, sem a Guardian nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentéseket, írja a Mandiner.