Több százezer ember maradt elérhető ivóvízellátás nélkül Dél-Ukrajnában a Nova Kahovka-i duzzasztógátat ért támadás nyomán - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij, aki a történtekért Oroszországot tette felelőssé.
A duzzasztógát átszakadása miatt kialakult árvízhullám tetőzését szerdára várják a hatóságok.
"Szándékosan semmisítették meg Ukrajna egyik legnagyobb víztározóját (...), több százezer embert ivóvíz nélkül hagyva" - írta Telegram-bejegyzésében az elnök.
Hatósági közlés szerint az Ukrajna déli és délkeleti részén fekvő dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, herszoni és mikolajivi régiókban akadozik a vízellátás.
"A legfontosabb dolog most az orosz terrortámadásban érintett régiók vízellátásának biztosítása" - fogalmazott Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes Twitter-bejegyzésében.
Az ukrajnai Állami Újjáépítési és Infrastruktúrafejlesztési Ügynökség arról számolt be, hogy Kijev 1,5 milliárd hrivnyát (14 milliárd forint) biztosít a 87 kilométer hosszúságúra tervezett, naponta 300 ezer köbméternyi víz szállítására alkalmas új vízvezeték-csőrendszer megépítésére.
Az egészségügyi minisztérium a vízben előforduló vegyi anyagok emberi szervezetre kifejtett egészségügyi kockázataira hívta fel a figyelmet, és felszólította a lakosokat, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak, főzéshez pedig csak biztonságos helyről származó vizet használjanak.
(MTI)