Alekszandar Vucsics hagyományosan jó kapcsolatot ápol Moszkvával, korábban nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz, miután az megszállta Ukrajnát. A szerb elnök azonban megváltoztatta álláspontját, és kijelentette, hogy tudomása van az amerikai kormány azon jelentéseiről, amelyek szerint szerb lőszert csempésznek közvetítőkön keresztül Ukrajnába, és ezt nem kívánja megakadályozni.
Zoom
Fotó: EPA-EFE/Andrej Cukic
– Lehetséges, hogy ez megtörténik? Nincs kétségem afelől, hogy ez megtörténhet. Mi az alternatíva számunkra? Hogy ne gyártsunk lőszereket, vagy ne adjuk el őket? – mondta a Financial Timesnak adott interjúban.
Három nyugati diplomata szerint a markáns változásban döntő szerepet játszott az a csatorna, amelyen keresztül a szerb lőszert szállítják az ukrán frontra, mivel az Egyesült Államok, a NATO és az EU a közelmúltbeli koszovói feszültségek idején Szerbiát támogatta.
Arra a kérdésre, hogy ez szándékos lépés volt-e a nyugati fővárosok jóváhagyásának elnyerése érdekében, Vucsics fenntartotta, hogy Belgrád „semlegesen” igyekezett fellépni.
– De nem vagyok bolond, tisztában vagyok vele, hogy a lőszerek egy része Ukrajnába kerülhet – tette hozzá.
Egy éve nem áll kapcsolatban a Kremllel
Vucsics elismerte, hogy kötéltáncot jár Moszkva és a Nyugat között, de kijelentette, hogy nem fogja segíteni az orosz háborús erőfeszítéseket.
„Csatlakoztunk az összes ENSZ-határozathoz” – mondta azokra a nyilatkozatokra utalva, amelyek elítélték Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját. „Csatlakozunk az újrakiviteli tilalmakhoz, például a kettős felhasználású drónok esetében… Nem leszünk csomópontja annak, hogy reexportáljunk valamit Oroszországba” – tette hozzá a szerb államfő.
Kitért arra is, hogy elmúltak azok az idők, amikor háromhavonta beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, rámutatva, hogy egy éve nem áll kapcsolatban a Kremllel, kivéve, hogy látogatókat fogad Moszkvából.
– Ez korábban soha nem fordult elő – mondta Vucsics.
Nem új keletű dilemma ez Vucsics számára
Régóta okoz már fejtörést a szerb elnöknek, melyik oldalra is álljon. Korábban kijelentette, legfőbb célja, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz, ez azonban azt jelentené, hogy feladja Vlagyimir Putyinhoz fűződő szövetségét, ami többek között azzal járna Szerbiának, hogy az Oroszországtól érkező olcsó földgázcsapok elzáródnának.
A szerb lakosság azonban belefáradt az évtizedek óta tartó várakozásba, és a közvélemény-kutatások szerint a többség már nem akar csatlakozni az EU-hoz. Ez ellentétben áll a többi nyugat-balkáni országgal, amelyek szívesen csatlakoznának a blokkhoz, köztük Albánia és Észak-Macedónia.
(FT - Index nyomán)