„Ha el akarja kerülni, hogy megmérgezzék vagy kilökjék az ablakon, elméletileg Izraelbe jöhet” – mutatott rá egy izraeli újságíró.
„Prigozsin apja zsidó, így ha el akarja kerülni, hogy megmérgezzék vagy kilökjék az ablakon, elméletileg Izraelbe jöhet. Ettől függetlenül Izrael az évek során visszautasított már olyan embereket, akik ellen amerikai elfogatóparancs volt érvényben” – írja Lahav Harkov, a The Jerusalem Post újságírója, aki szerint ennek ellenére valószínűtlen, hogy Prigozsin Izraelbe költözzön (az izraeli visszatérési törvény értelmében bárki jogosult az alijára, akinek legalább egy zsidó nagyszülője van).
A Wagner-csoport vezetője a tervek szerint Fehéroroszországba költözik a belarusz elnök által közvetített megállapodás értelmében.
Zoom
Fotó: Sergei Ilnitsky / AFP / Getty
Kicsoda Jevgenyij Prigozsin?
Putyinhoz hasonlóan Prigozsin is Szentpéterváron nőtt fel. Zsidó apától született 1961. június 1-jén. Apját egyéves korában vesztette el, nevelőapja szintén zsidó volt.
Az 1980-as években börtönbe került, miután csalásért és lopásért elítélték. A Szovjetunió összeomlásával kilenc év letöltése után szabadult a börtönből. Az 1990-es évek oroszországi zűrzavarában Prigozsin sikeres „vállalkozó” lett. Szentpéterváron nyitott egy előkelő éttermet, amelyet gazdag és híres vendégek látogattak, köztük maga Putyin is.
Prigozsin milliárdosnak számít, aki hatalmas vagyonát kormányzati szerződések révén szerezte: éttermi cége annyit dolgozott a Kremlnek, hogy Prigozsin kiérdemelte a „Putyin séfje” becenevet.
Az elmúlt évtizedben legalább hárommilliárd dollár értékben étkeztette orosz katonák millióit, valamint rendőröket, kórházi betegeket és iskolás gyerekeket. Kétes hírnevét azonban nem ezzel, hanem a Wagner-csoporttal szerezte.
A 62 éves Prigozsin a cég egyik tulajdonosának számít, ezért az Egyesült Államok és az Európai Unió súlyos szankciókkal sújtotta, noha Prigozsin korábban tagadta, hogy bármi köze lenne a céghez.
A Wagner-csoport 2014-ben, a kelet-ukrajnai háború idején kezdte meg működését, és tagjai közül sokan korábbi orosz katonák. A katonai magáncég évek óta küld zsoldosokat Szíriába, Líbiába és a Szaharától délre fekvő afrikai államokba, hogy a Kreml érdekeiért harcoljanak.
Volt, aki a Moszadot is belekeverte a Wagner-lázadásba
Margarita Simonyan a Moszad színfalak mögötti szerepéről szóló spekulációkba bocsátkozott – írja az I24News.
Az orosz állami RT televíziós csatorna vezetője szombaton (amikor még Moszkva felé menetelt a Wagner-csoport) azt mondta, „nincs kétség” afelől, hogy a Wagner zsoldoscsoport Kreml ellen zajló felkelését az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és „talán egy közép-keleti ország” (amely egyértelmű utalás Izraelre) szervezték meg. (A Közép-Kelet magyarul más értelemben szokott felvetődni, a Neokohn az angol Mideastern kifejezést fordította így – a szerk.)
Az RT főszerkesztője, Margarita Simonyan hírhedt arról, hogy alaptalan összeesküvések-elméleteket és hamis információkat terjeszt a Kreml megbízásából.
Ahogy a Neokohn fogalmaz, Simonyan hazugságaira végül az élet cáfolt rá:
Putyin Oroszországában ugyanis elképzelhetetlen, hogy Prigozsin és harcosai amnesztiát kapjanak, amennyiben külföldről segítették őket.
Ezután ezt írják, ezzel a világ összes antiszemita összeesküvés-elméletét "meggyőzően megcáfolva":
Márpedig, ahogy arról lapunk is beszámolt, Prigozsin és a wagneresek ígéretet kaptak arra vonatkozóan, hogy nem esik bántódásuk a zendülés miatt.
Az izraeli I24News ugyanakkor megjegyzi, hogy a Wagner-lázadás nemcsak Simonyannak, hanem másoknak is bőséges táptalajt szolgáltatott az antiszemita összeesküvés-elméletek terjesztésére a közösségi médiában.
(Kuruc.info - Neokohn nyomán)