Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy iszlám ünnepségen a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban pénteken, legalább tizenhárman meghaltak, több mint 40-en megsebesültek - közölték helyi hatóságok és kormányzati tisztségviselők.
A terrortámadás a tartomány Masztung körzetében történt, ahol Mohamed próféta születésnapját ünnepelték. Atta Ullah, a helyi kormányzat egyik munkatársa azt mondta, a sebesültek közül néhányan válságos állapotban vannak.
A merénylet helyszínéről egyelőre eltérő információkat közölt a rendőrség: míg egyes hírek szerint a merénylő egy mecset előtt robbantotta fel magát, más források szerint a robbanás egy rendőrségi épületnél történt.
A térségben aktív Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) terrorszervezet közölte, nincs közük a merénylethez, melynek elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget.
A rossz biztonsági helyzetéről ismert Beludzsisztán nagy, szegény és ritkán lakott tartomány Pakisztán Afganisztánnal és Iránnal határos délnyugati részén. A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos cselekmények.
Masztungban ebben a hónapban ez volt a második robbantásos merénylet.
Bár az iszlám világban minden évben megemlékeznek Mohamed próféta születésnapjáról, a vallás puritánabb irányzatait követő csoportok szerint tilos születésnapokat ünnepelni, beleértve a prófétáét is. Pakisztánban az iszlamista mozgalmak rendszeresen intéznek kirohanásokat az ilyen ünnepségek ellen.
(MTI)