A szexuális kisebbségek, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtását jelenti, hogy az orosz legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.
Josep Borrell közleményében kiemelte: az Európai Unió határozottan elítéli az orosz legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését.
Az LMBT-közösségek jogainak évtizedek óta tartó oroszországi elnyomását jelentő határozat célja a szexuális kisebbségekhez tartozók további üldözése, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtása. A döntés meg fogja akadályozni, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók az "indokolatlan üldöztetéstől" való félelmükben szabadon gyakorolhassák emberi jogaikat, és méltósággal éljenek - húzta alá Borrell.
"Az EU határozottan ellenzi a megkülönböztetést, az előítéleteket és a gyűlöletet. Szolidaritást vállal az orosz állampolgárokkal és mindazokkal, akiket hátrányosan érint ez a döntés" - fogalmazott.
Az Európai Unió arra biztatja Oroszországot, hogy vessen véget az alaptalan elnyomásnak; tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, valamint mindenfajta megkülönböztetés nélkül tartsa tiszteletben, védje meg és érvényesítse az emberi jogokat - tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.
(MTI)