Egy japán bíróság alkotmányosnak minősítette szerdán a kettős állampolgárságot tiltó jogszabályt, elutasítva egy korábban japán állampolgárságú amerikai keresetét.
A délnyugat-japáni Fukuoka prefektúrában élő, 76 éves Kondo Juri a kerületi bírósághoz benyújtott keresetében azt állította, hogy az amerikai állampolgárság megszerzése nem foszthatta volna meg automatikusan japán állampolgárságától.
Japánban a legfelsőbb bíróság szeptemberben utasította el a külföldön élő japánok egy csoportjának a szigetország kettős állampolgárságot tiltó törvénye elleni fellebbezését, megerősítve ezzel az alsóbb fokú, 2021-ben hozott ítéletet.
A Kondo ügyében eljáró bíró, Hajasi Fumitaka szerint a kettős állampolgárság megtagadása "észszerű", mivel a törvény biztosítja az állampolgárság megváltoztatásának szabadságát.
A Japánban született nő 1971-ben költözött az Egyesült Államokba, hogy diplomát szerezzen, majd később Arizonában kezdett el ügyvédként praktizálni, és 2004-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. Az útlevelét 2008-ban még meg tudta újítani, amikor visszatért Japánba, azonban a 2017-es megújítási kérelmét már elutasították, és jelenleg az amerikai útlevelével tartózkodik Japánban.
Kondo azt állítja, hogy az állampolgársági törvény 11. cikke megsértette a jogait, mivel akarata ellenére vették el az állampolgárságát. A 11. cikk kimondja, hogy a japán állampolgárok automatikusan elveszítik állampolgárságukat, amennyiben külföldi állampolgárságot szereznek.
Kondo az ítélethirdetés után megtartott sajtótájékoztatón célzott arra, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. "Sokan vannak, akik ugyanezzel a problémával szembesülnek" - jelentette ki.
(MTI)