Feltehetően az amerikai nagykövetség ellen irányuló rakétatámadás nyomán keletkező robbanások rázták meg péntek hajnalban Bagdad erősen őrzött, zöld zónaként ismert kormányzati negyedét.
A közösségi médiában közzétett helyszíni videók tanúsága szerint a robbanások idején megszólaltak a légoltalmi szirénák, a hangosbemondókon pedig arra szólították fel az embereket, hogy vonuljanak fedezékbe.
 
 
Biztonsági források szerint a robbanásokat az amerikai nagykövetség ellen irányuló rakéták okozták, a diplomácia képviselet azonban egyelőre nem reagált a megkeresésekre. Nem tudni egyelőre azt sem, hogy pontosan hol csapódtak be a rakéták, és keletkeztek-e károk, miként az sem világos, hogy aktiválták-e a nagykövetség légvédelmi rendszerét.
 
 
Az iraki és szíriai katonai bázisokon állomásozó amerikai erők október közepe óta több mint 70 támadás érte, amelyek elkövetőjeként az iraki síita fegyveres csoportok egyik ernyőszervezete jelentkezett. A péntek hajnali robbanások miatt azonban mindeddig egyetlen csoport sem jelentkezett, miként a bagdadi diplomáciai képviseletek sem tartoztak eddig az iszlamisták támadásainak célpontjai közé.
(MTI)