Lőfegyveres incidens történt kedd reggel a Helsinkitől északra lévő Vantaa város egyik iskolájában, egy 12 éves diák megsebesített három másik 12 évest. A "feltételezett" elkövetőt letartóztatták, a sebesülteket kórházba szállították - közölte a rendőrség. /Bővített hír./
A gyanúsított őrizetbe vételekor nem tanúsított ellenállást, de lőfegyver volt nála - jelentette a Helsingin Sanomat (HS) saját értesülései alapján, de a fegyver típusáról nem volt információja.
Korábban a hatóságok azt közölték, hogy az esetben érintettek 13 évesek.
A lap tudósítása szerint Sari Laasila, az iskola igazgatója azt mondta, a közvetlen veszély elmúlt.
A HS által megkérdezett egyik szemtanú szerint 10 óra körül két mentő- és rendőrautó hagyta el a helyszínt.
A hatósági tájékoztatásból kiderült, hogy a rendőrök 9.40-re érkeztek a helyszínre, majd arra kérték a lakosságot, hogy maradjon távol a környéktől, és ne nyisson ajtót ismeretleneknek. Az iskola területét körbezárták.
A szülők szerint az incidens az egyik tanteremben történt. Erről úgy értesültek, hogy több gyerek félelmében felhívta őket az iskolából - írta az újság.
Az épületbe be és onnan kilépni még délelőtt 11 óra után sem lehetett, a tanulók nem hagyhatták el tartózkodási helyüket, de közben folyamatosan érkeztek az iskola közelébe a sokkos állapotban lévő szülők - jegyezte meg a lap.
Az iskolának körülbelül nyolcszáz tanulója van és 90 pedagógusa van.
Petteri Orpo miniszterelnök mélységesen megdöbbentőnek nevezte a történteket. Mari Rantanen belügyminiszter az X-en szintén megdöbbenésének adott hangot, és kifejezte együttérzését az érintett családokkal.
Finnország 2010-ben szigorított a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között 18-ról 20 évre emelte a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, ráadásul annak megszerzését alkalmassági vizsgához is kötötte.
Az 5,6 millió lakosú országban - ahol népszerű a vadászat és a sportlövészet - jelenleg mintegy 430 ezren rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel, összesen több mint másfél millió lőfegyverre.
Frissítés: meghalt az egyik diák
Meghalt a keddi finnországi lőfegyveres incidensben megsebesült egyik diák, a másik kettő állapota pedig súlyos - közölte a rendőrség.
A "feltételezett" elkövető, akit Helsinki Siltamaki nevű északi városrészében fogtak el, első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait.
Emberölés és emberölési kísérlet gyanújával nyomoznak ellene. Az esetnek más gyanúsítottja egyelőre nincs - tette hozzá a rendőrség.
(MTI nyomán)