Több ezren tüntettek csütörtökön Varsóban az abortuszt szabályozó törvények liberalizálását célzó, a parlamenti alsóház (szejm) napirendjére tűzött tervezetek ellen.
Az egész napos tiltakozó akció szervezői csütörtök reggel a szejm székháza előtti téren egy templomharangot állítottak ki A meg nem születettek hangja felirattal. A harangot a járókelők megkongathatták, a szervezők szerint azért, hogy a parlamenti ülés idején "felébresszék a képviselők lelkiismeretét".
Délelőtti sajtókonferencián Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris Intézet jogvédő alapítvány elnöke úgy ítélte meg: a parlamenti vitára csütörtökön bocsátott négy tervezet "radikálisan és egyértelműen felülírja az emberi élet alkotmányos védelmét a fogantatás pillanatától kezdve".
A tüntetők csütörtök délután a belvárosi Szentkereszt-bazilikában szentmisén vettek részt, majd a többezres tömeg a városközponton keresztül a szejm elé vonult "gyermekvédelmi menetként".
A négy tervezet csütörtöki első olvasását és vitáját a parlamenti páholyban 30 feminista aktivista is meghallgatta.
A lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció által benyújtott tervezet a terhesség 12. hetéig engedélyezné a terhesség megszakítását. Ugyanazt tenné lehetővé a szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Baloldal frakciója által benyújtott két tervezet is, amelyek emellett bizonyos, orvosilag meghatározott esetekben a terhesség minden szakaszában engedélyeznék az abortuszt.
A kormánykoalíció további két pártja, a Lengyelország 2050 és a Lengyel Parasztpárt (PSL) közös tervezete pedig visszaállítaná az 1993-ban elfogadott, abortuszkompromisszumnak is nevezett törvény szerinti állapotot, és népszavazást hirdetne e témában.
Az 1993-as törvény három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A lengyel alkotmánybíróság 2020-as döntése nyomán az abortusz csak az első két esetben megengedett.
A szejm pénteken a négy kormánypárti tervezet további vitára bocsátásáról fog szavazni. Szymon Holownia házelnök korábban azt javasolta, hogy az egész csomag elbírálására hozzanak létre külön parlamenti bizottságot.
Vasárnap a lengyel fővárosban több életvédő szervezet a lengyel püspöki konferencia tiszteletbeli védnökségével újabb tüntetést szervez Nemzeti Életmenet elnevezéssel.
(MTI)