Az amerikai szenátus kedden elfogadta az a törvényt, amely rákényszeríti a TikTok videómegosztó alkalmazás jelenlegi kínai tulajdonosát, hogy egy éven belül váljon meg tőle.
A százfős szenátusban 79 szavazattal hagyták jóvá a törvényjavaslatot, amelyet még Joe Biden elnöknek is alá kell írnia.
A TikTok jelenleg a kínai ByteDance csoport tulajdonában van. Az új rendelkezés értelmében a tulajdonosnak egy éve van rá, hogy megváljon tőle, és ha ez nem történik meg, a TikTokot Amerikában kitiltják az alkalmazásboltokból.
Az intézkedést annak a szélesebb törvényjavaslat-csomagnak a részeként fogadták el, amely az Ukrajnának szánt nagy fegyversegélyt is tartalmazza.
A TikTokkal kapcsolatos intézkedéssel szemben sokan azért szkeptikusak, mert szerintük azt nyilván megtámadják majd a szólásszabadság alkotmányos jogára hivatkozva, és az ügy évekig is elhúzódhat a bíróságokon.
Washington a TikTokkal kapcsolatban attól tart, hogy a kínai csoport hozzáférhet a népszerű alkalmazás felhasználóinak adataihoz. Egyes kiberbiztonsági szakértők szerint ezeket kínai befolyásszerzésre, propaganda terjesztésére és a felhasználók utáni kémkedésre is használhatja Peking.
A saját adatai szerint 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTok az aggodalmak eloszlatására azzal érvelt, hogy a ByteDance hatvan százaléka nyugati befektetők tulajdona, székhelye a Kajmán-szigeteken van, és nem tekinthető kínai leányvállalatnak. Ezzel szemben a kritikusok azt hangsúlyozzák, hogy a kínai cégalapítók 20 százaléknyi, de tulajdoni hányaduknál több szavazati jogot biztosító részesedésüknek köszönhetően irányításuk alatt tartják a nagy pekingi központtal rendelkező ByteDance-t.
(MTI)