Görögország kiutasít kilenc európai állampolgárt az országból, akiket egy Athénban szervezett palesztinpárti tüntetés során vettek őrizetbe - közölték hétfőn a gyanúsítottak ügyvédei.
A görög rendőrség összesen 28 görög és külföldi állampolgárt vett őrizetbe az Athéni Egyetem jogi karát elfoglaló palesztinpárti tiltakozás során a múlt héten. A gyanúsítottak tagadták, hogy bármilyen jogsértést követtek volna el.
Az őrizetbe vettek közül a görög állampolgárokat május 28-ára kitűzött tárgyalásukig szabadlábra helyezték, azonban a brit, francia, olasz és spanyol állampolgárságú tüntetők a kitoloncolásukig őrizetben maradnak.
A külföldi tüntetők ügyvédei közleményben tudatták, hogy védenceik ellen kiutasítási végzést adtak ki, amely egyben azt is megakadályozza, hogy részt vegyenek a tárgyalásukon.
Az őrizetbe vett külföldiek közül két, Görögországban dolgozó és élő gyanúsított ügyvédje közölte, hogy védenceik várhatóan fellebbeznek a döntés ellen, egyikük "önkényesnek és törvénytelennek" nevezte védencének kitoloncolását.
Az athéni vezetés 2019-ben hatályon kívül helyezte azt a törvényt, amely megtiltotta a rendőrség számára az egyetemekre való belépést. A törvényt a 1973-as athéni diáklázadás "örökségeként" alkották meg a diáktüntetések és a gondolatszabadság védelmében.
(MTI)