Bolíviában vizsgálati fogságba helyeztek három volt tábornokot a puccskísérlet nyomán - jelentette helyi idő szerint pénteken a bolíviai sajtó.
Az illetékes bíróság a főügyészség indítványára hat hónapban határozta meg a kényszerintézkedés hatályát.
"A bíró döntése kétségtelenül precedenst fog teremteni és jó jel arra, hogy a vizsgálatok folytatódhatnak" - hangoztatta César Siles ügyész.
A vádhatóság terrorizmussal és az állam biztonsága és szuverenitása elleni fegyveres felkeléssel gyanúsítja az érintetteket. A három egykori magas beosztású katonatisztet, Juan José Zúniga Macíast, Juan Arnez Salvadort és Edison Alejandro Irahola Caerót 20 év szabadságvesztés fenyegeti egy elmarasztaló ítélet esetében.
A kudarcba fulladt államcsíny során szerdán katonai egységek foglalták el La Paz központi részeit és behatoltak az elnöki palota területére is. Luis Arce elnök erre leváltotta a hadsereg teljes vezérkarát, az új parancsnokok pedig elrendelték a katonák visszavonulását.
A történtekkel összefüggésben a hadsereg 21 tagját vették őrizetbe - közölte Eduardo del Castillo belügyminiszter pénteken. Hozzátette, hogy a hatóságok kezére került "kulcsfigurák" között van annak a páncélosnak a sofőrje is, aki az elnöki palota kapuját lerombolta.
(MTI)