Több ezer bebörtönzöttet engednek szabadon Fehéroroszországban közkegyelem alapján a főváros, Minszk német megszállás alóli felszabadulásának évfordulója alkalmából. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető megerősítette, hogy köztük van több politikai fogoly is.
Az egyik érintett egy veterán ellenzéki politikus, pártvezető, volt elnökjelölt, Rihor Kasztuszjou. A 80. évfordulót szerdán katonai díszszemlével is megünnepelték.
Fehérorosz médiajelentések szerint Henadzij Kazakevics belügyminiszter-helyettes jelentette be, hogy 7850 rab részesül közkegyelemben.
A 67 éves Rihor Kasztuszjoutt 2021-ben tartóztatták le, és 2022-ben tízévi börtönbüntetésre ítélték a hatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával. Már letartóztatása után nem sokkal kiderült, hogy rákbeteg.
Aljakszandr Lukasenka elnök kedden személyesen jelentette be, hogy emberiességi alapon szabadon engedhetnek rákbeteg politikai foglyokat is.
Eddig 1409 politikai foglyot tartottak nyilván hivatalosan Fehéroroszországban.
Az amnesztiarendelet szerint a várandós nőket és a kiskorúakat, az egyedülálló szülőket és a nyugdíjkort elért elítélteket érinti a közkegyelem.
(MTI nyomán)