/Bővített hír./
Ismeretlenek felgyújtottak két gépkocsit szombat délelőtt egy dél-franciaországi zsinagóga előtt, és az egyik autó fel is robbant, megsebesítve az ott szolgálatot teljesítő rendőrt - közölte a csendőrség és a település polgármestere.
Az eset a Montpellier melletti La Grande-Motte nevű népszerű üdülőhelyen történt.
Stéphane Rossignol, a város polgármestere elmondta, hogy azért sérült meg egy önkormányzati rendőr, mert látva a tüzet, a helyszínre sietett, és amikor odaért, akkor robbant fel az egyik gépkocsiban egy gázpalack. William Maury, a Nemzeti Rendőr Szövetség nevű szakszervezet illetékese a BFMTV hírtelevízióban közölte, hogy a rendőr nincs életveszélyben. A nyomozást folytató nemzeti terrorellenes ügyészség szerint a zsinagógában az eset idején öten tartózkodtak, egyikük a rabbi volt. Közülük senki sem sérült meg. A tűzoltóság tüzet észlelt az épület két bejáratánál is, amelyekben kár keletkezett.
A nyomozáshoz közel álló egyik forrás szerint a térfigyelő kamerák felvették, amint a robbanás után egy férfi gyalog elhagyja a helyszínt. Palesztin zászló volt a dereka köré tekerve, a fején vörös keffije (arab kendő), a kezében pedig üres üvegek. A forrás szerint lőfegyver is lehetett nála.
A támadást először gyújtogatási kísérletként kezelték, majd a terrorellenes ügyészség eljárást indított több ember elleni terrortámadás kísérletének gyanújával - jelentette be Gabriel Attal kormányfő a X-en. Ő egyúttal antiszemita támadásnak nevezte a történteket. Az ügyészség terrorcsoporthoz köthető emberölési kísérlet, tulajdon veszélyes eszközökkel történő megrongálása, valamint terrorcsoport által kitervelt, szándékos károkozást célzó bűncselekmény miatt folytat eljárást.
Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi portálon elítélte "a nyilvánvaló bűncselekményt". Támogatásáról biztosította zsidó honfitársait. Hozzátette: Emmanuel Macron államfő kérésére minden lehetséges eszközt bevetnek az elkövető megtalálására.
A belügyminiszter, aki a tervek szerint Gabriel Attal kormányfővel szombat délután a helyszínre látogat, kérte az ország valamennyi megyéjének közigazgatási vezetőjét, hogy "haladéktalanul erősítsék meg a rendvédelmi erők jelenlétét a zsidó kegyhelyeknél" - közölte a miniszter hivatala, hozzátéve, hogy tekintettel a nemzetközi helyzetre, a zsidó kegyhelyeknek a rendvédelmi szervek amúgy is jelentős figyelmet fordítanak.
A Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsának (CRIF) elnöke, Yonathan Arfi határozottan elítélte a zsidó hívek és egy épület elleni támadási kísérletet.
A kormány rendszeresen elítéli, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i Izrael elleni támadása, illetve az erre megtorlásul a Gázai övezetben indított izraeli offenzíva kezdete óta újból fellángoltak az antiszemita támadások. Tavaly az év egészében a belügyminisztérium szerint 1676 ilyen esetet jelentettek, "azaz négyszer annyit, mint 2022-ben". Az idei év első fél évében az antiszemita cselekedetek száma majdnem megháromszorozódott 2023 azonos időszakához képest: tavaly 304, idén 887 ilyen dokumentált eset történt - közölte augusztus elején a belügyminisztérium.
Frissítés: Nem úgy tűnik, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdette a lencse végre kapott elkövető
 
 
 
 
(Kuruc.info - MTI)