Miután korábban csak sejtette a lehetséges álláspontját, Donald Trump republikánus elnökjelölt bejelentette, hogy támogatja azt a floridai népszavazási kezdeményezést, amely alkotmánymódosítás keretében legalizálná a marihuána "rekreációs" célú használatát a 21. életévüket betöltött felnőttek számára - írja a Reuters nyomán a Portfólió.
Zoom
Illusztráció: Michael Toderico / Forbes
Donald Trump volt amerikai elnök a Truth Social nevű közösségi médiaplatformon hozta nyilvánosságra bejegyzését, melyben azt írta:
mint korábban már kijelentettem, úgy vélem, itt az ideje, hogy véget vessünk a felnőttek felesleges letartóztatásának és bebörtönzésének a személyes használatra szánt kis mennyiségű marihuána miatt.
"Floridai lakosként idén novemberben igennel fogok szavazni a 3. alkotmánymódosításra" - tette hozzá.
Trump látszólag azokat a törvényjavaslatokat is támogatásáról biztosította, melyek kevésbé szigorúan ellenőrzött kábítószer-kategóriába sorolnák át a kannabiszszármazékokat, és megkönnyítenék, hogy a bankok kiszolgálják az állami törvényeknek megfelelően működő kannabiszüzleteket.
A republikánus zászlóvivő korábban már kifejezte véleményét a Floridában novemberben esedékes referendumról, bár akkor egyértelmű véleményt nem közölt.
Mint augusztusban kifejtette, Floridában, mint oly sok más államban, amelyek már jóváhagyásukat adták, a 3. alkotmánymódosítással legalizálni fogják a személyes használatnak megfelelő mennyiségű marihuánabirtoklást felnőttek számára. Akár tetszik az embereknek, akár nem, ez meg fog történni a választók jóváhagyásával, ezért helyesen kell megtenni.
Hozzátette: az állami törvényhozásnak felelősen kell megalkotnia a legalizációra vonatkozó jogszabályokat, és meg kellene tiltani a marihuánafogyasztást a közterületeken, hogy ne érezzük mindenhol a marihuána szagát, mint sok demokrata vezetésű városban.
Trump állásfoglalásával szemben ezelőtt több floridai republikánus politikus is kijelentette, hogy nemmel fog voksolni a marihuána legalizálását illetően.
Ron DeSantis kormányzó, aki tavaly elindult a republikánus elnökjelöltségért Trumppal szemben, elutasította a kezdeményezést, ahogy Rick Scott szenátor is, mivel a testvére drog- és alkoholfüggő volt. Matt Gaetz képviselő úgy nyilatkozott, szerinte nem alkotmánymódosítás keretében kellene foglalkozni a kérdéssel.
Egy július végi közvélemény-kutatás alapján Floridában a választók mintegy kétharmada támogatja a marihuána legalizációjáról szóló módosítást.
Emellett a Pew Research Center januári adatai szerint csupán az amerikaiak egytizede véli úgy, hogy a marihuánának teljes mértékben illegálisnak kellene lennie. 57% szerint orvosi és "rekreációs" célból egyaránt, míg 32% szerint csak orvosi felhasználásra kellene törvényessé tenni a szert. A republikánus szavazók közt 42%, illetve 40%-ra rúg ezen vélemények aránya, és 17% úgy véli, teljesen be kellene tiltani azt.
Floridában novemberben az abortuszhoz való jog állami alkotmányba való foglalásáról is népszavazást fognak tartani. Mindkét esetben 60%-os támogatottság szükséges az érvényességhez.