A Jobbik elképzelhetőnek tartja, hogy az Európai Parlamentbe bejutva szövetségre lép az Osztrák Szabadság Párttal (FPÖ) - jelezte a magyar szervezet elnöke a NEWS osztrák hírmagazinnak nyilatkozva.
Az MTI szerint Vona Gábor a hetilap csütörtöki számában megjelenő, de előzetesen már szerdán ismertetett interjúban sajnálkozott amiatt, hogy az általa vezetett pártnak egyelőre nincsenek kapcsolatai az osztrák jobboldali tábor meghatározó erejével. Ezt annak tudta be, hogy a Jobbik parlamenten kívüli erőnek számít, ami azonban szavai szerint hamarosan meg fog változni, és akkor minden lehetséges. A lap megjegyzi (és nem Vona becsli, ahogy az MTI hazudja) a júniusi európai parlamenti választáson a közvélemény-kutatások szerint akár a szavazatok tíz százalékát is megszerezheti a Jobbik.
A magazinnak arra a kérdésére, hogy ismeri-e az FPÖ programját, Vona kifejtette, hogy tudomása szerint "egy olyan pártról van szó, amely hozzánk hasonlóan kész a haza védelmére". Ennek fényében elképzelhetőnek mondta, hogy keresni fogják a kapcsolatot az FPÖ vezetésével az Európai Parlamentben, méghozzá egy olyan szövetség létrehozása céljából, amely bürokraták helyett erős nemzetállamok "projektjévé" alakítja át az Európai Uniót.
A NEWS ultranacionalista pártként állította be a Jobbikot, elnökéről pedig az írta, hogy egyértelműen rasszista és antiszemita kijelentésekkel véteti észre magát. A hetilap megjegyezte azt is, hogy a Vona által alapított "félkatonai" Magyar Gárda az első fokon született tiltó döntés ellenére múlt vasárnap 650 új tagot avatott, akik "végszükség esetén készek vérüket ontani a hazáért".
(MTI korrigálva)