A házasságok egysége miatt aggódott Richard Nixon, amikor az Egyesült Államokban végre legális lett az abortusz, ám úgy gondolta, hogy a vegyes kapcsolatokból fogant gyermekeket el kell vetetni. Az amerikai elnök erről egy munkatársával beszélt. Szavait, amelyeket egy rejtett mikrofon rögzített a Fehér Ház ovális irodájában, most hozták nyilvánosságra.
Vannak esetek, amikor szükséges abortuszt végezni, jól tudom. Például ha az egyik szülő fehér, a másik meg fekete - mondta Richard Nixon amerikai elnök egy munkatársának, Chuck Colsonnak 1973 elején, azután, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy ügy kapcsán kimondta: a művi terhességmegszakítás nem büntethető.
Az elnököt aggasztotta a határozat, mivel szerinte az abortusz legálissá tétele végső soron a családok felbomlásához vezethet, mégis úgy gondolta, hogy a fehér-fekete vegyeskapcsolatokból fogant magzatokat szükséges elvetetni. Chuck Colson itt közbevágott: akkor is indokolt lehet a terhesség megszakítása, ha a gyermek erőszakból fogant, ezt pedig Nixon is elismerte.
Az elnök abortusszal kapcsolatos megjegyzéseit, amelyeket rejtett mikrofonok rögzítettek a Fehér Ház ovális irodájában 1973 januárjában és februárjában, további 150 órányi hangfelvétellel és 30 ezer oldalnyi dokumentummal egyetemben csak most hozta nyilvánosságra a Nixon Elnöki Könyvtár.
Az antiszemétizmusról
Egy ugyancsak most nyilvánosságra került hangfelvételen az elnök - aki 1974-ben lemondásra kényszerült a Watergate-botrány miatt - Billy Graham baptista prédikátorral beszélgetett, aki szerint a kereszténység terjesztésére tett erőfeszítéseket ellenző amerikai zsidó vezetők miatt erősebbé vált az antiszemitizmus az országban.
"Amit erről gondolok, az mélyen gyökerezik az emberekben, erős az antiszemitizmus, és a mostaniak miatt csak még erősebb lesz" - magyarázta Richard Nixon. "Talán halálvágyuk van: tudja, zsidó barátainknak ez évszázadok óta problémája" - tette hozzá az elnök.
(The Daily Telegraph - InfoRádió)