Egy most nyilvánosságra került feljegyzés szerint a washingtoni kormány negyven éve nyomást gyakorolt Izraelre, hogy ismerje el, van atomfegyvere. Akkor még mertek ilyen antiszemita kérésekkel élni. De már előre látták, hogy az izraeli kormány el fogja utasítani a kérést.
Néhány nappal ezelőtt a Nixon Elnöki Könyvtár feljegyzések és magnószalagok garmadáját hozta nyilvánosságra; olyan dokumentumokat, amelyek a négy évtizeddel ezelőtti Nixon-adminisztráció idejéből származnak. A rendkívül terjedelmes gyűjtemény darabjaiból most szemezget az amerikai média.
Így nyilvánosságra került most az is – erről egy a Nemzetbiztonsági Tanácsban született feljegyzés tanúskodik –, hogy a Nixon-kormányzat nyomást gyakorolt Izraelre annak érdekében, hogy a zsidó állam deklarálja: van atomfegyverprogramja.
Amerikai tisztségviselők ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy Izrael aktívan dolgozik atomfegyver előállításán, és a Nemzetbiztonsági Tanácsban készült feljegyzés szerint, amely valamikor 1969 áprilisa és 1970 márciusa között készült, ez az atomfegyverprogram elodázhatja a békét az arabokkal. Ezért a Nixon-adminisztráció megpróbált nyomást gyakorolni Izraelre annak érdekében is, hogy írja alá az atomfegyverek elterjedését megakadályozó 1968-as egyezményt. Ez arra kötelezte volna Izraelt is, hogy nyissa meg kapuit a nemzetközi megfigyelők előtt, és számolja fel atomfegyver-programját.
A memorandumból kiderül az is, hogy Washington előre látta: Izrael elutasítja ezt, arra hivatkozva, hogy a nukleáris fegyver az izraeli nemzetbiztonság szerves része.
(MR nyomán)