A véreskezű vádol vérváddal
Az izraeli hadsereg állítólagos szervkereskedéséről szóló újsághír miatt Jeruzsálem erőteljes diplomáciai hadjáratba kezdett. A dolog szépséghibája az, hogy a svédeken Ávigdor Lieberman, a szélsőségesen rasszista külügyminiszter és a háborús bűnös Éhud Bárák hadügyminiszter kíván erkölcsi elégtételt venni. 
Ávigdor Lieberman izraeli külügyminiszter pénteken telefonon tiltakozik Carl Bildt svéd külügyminiszternél, amiért a stockholmi kormány utólag nem állt ki a Tel-Avivban akkreditált svéd nagykövetnek az újsághírt elítélő magánkezdeményezése mellett. S közben Beni Dágán, Izrael stockholmi nagykövete találkozót kért mára a svéd külügyminiszter-helyettestől, és követeli tőle, hogy a skandináv ország kormánya élesen ítélje el az Aftonbladet című újságban megjelent állítást, miszerint az izraeli hadsereg megölt palesztinok szerveivel kereskedett. 
Amint azt a Kuruc.info is megírta, augusztus 17-én az Aftonbladet című, a legnagyobb példányszámú svéd napilapban Donald Boström újságíró, fotóriporter és Közel-Kelet-szakértő összefüggésbe hozta a New Jerseyben nemrégiben illegális szervkereskedés gyanújával lebukott zsidók és az izraeli hadsereg által megölt palesztinok szerveinek ellopásáról szóló korábbi híreket. 
Magyarán, Boström nem rejtette véka alá azt a meggyőződését, hogy a New Jerseyben letartóztatott zsidók – akiknek lebukásakor az FBI annyit elárult, hogy Izraelből érkezett szervekkel kereskedtek – az izraeli hadsereg által meggyilkolt palesztinok szerveit árusították Amerikában. 
Az izraeli külügyminisztériumban csütörtökön bejelentették: Jeruzsálemben valószínűnek tartják, hogy Svédország továbbra sem lesz hajlandó hivatalosan elítélni az Aftonbladet című lapot és Donald Boström újságírót, s ezért Izrael szankciók bevezetésére készül a skandináv ország ellen. Fölmerült a lehetősége annak, hogy izraeli részről lemondják Carl Bildt svéd külügyminiszter kilenc nap múlva esedékes jeruzsálemi látogatását, vagy, ha fogadják, akkor a vendéglátók semmi egyébről, hanem kizárólag az Aftonbladetben közölt „vérvádról” lesznek hajlandók tárgyalni vele. (Mi meg kíváncsian várjuk, hogy ilyen bizalomgerjesztő előjelek után a svéd külügyminiszter hajlandó lesz-e elutazni Izraelbe – a szerk.)
Az izraeli külügyminisztériumban csütörtökön azt is közölték: ha a svéd kormány nem ítéli el hivatalosan a „vérvádat”, akkor elhúzódó válságra lehet számítani a két ország kapcsolataiban. 

Bárák, a gázai mészáros
Lieberman külügyminiszter – aki nemrégiben még azt javasolta az izraeli légierőnek, hogy bombázza le az Asszuáni-gátat – a következő szavakkal összegezte a svéd lapban megjelent állítást: „Szomorú, hogy a svéd külügyminisztérium nem avatkozik közbe, amikor a zsidók elleni vérvádról van szó. A mostani eset emlékeztet bennünket Svédország második világháborús álláspontjára, amikor szintén nem avatkoztak közbe. Ez az újságcikk természetes folytatása a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című könyvnek”, nyilatkozta Lieberman. (Elképzelhető, hogy Lieberman történelmi tudatlanságára utaló párhuzamához a svéd külügynek is lesz néhány fölvilágosító megjegyzése. Dánia német megszállása idején a svédek ugyanis a dánokkal összefogva szinte az összes zsidót átmenekítették Svédország területére, ahol annak köszönhetően nem esett bántódásuk, hogy Stockholm „nem avatkozott közbe” a háború menetébe. De megemlíthetnénk a svéd Raoul Wallenberget és munkatársait is, az általuk Budapesten működtetett svéd védett házakat, s a menlevelek tízezreit etc. – a szerk.) 
Éhud Bárák izraeli hadügyminiszternek, a „gázai mészárosnak” megnyilatkozása a „vérvád” ügyében még elgondolkodtatóbb, hiszen neki igazság szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék cellájában lenne a helye a nyolc hónappal ezelőtt a Gázai övezetben elkövetett népirtás háborús bűntette miatt. Bárák éles hangú tiltakozó jegyzéket intézett a svéd védelmi miniszternek, amelyben követeli, hogy a stockholmi kormány ítélje el az újságban megjelent „vérvádat”. 

A "világ legerkölcsösebb
hadseregének" egyik áldozata
„Az izraeli hadsereg a világ legerkölcsösebb hadserege, s ezért nem hajlandó szó nélkül eltűrni a katonái jó hírnevét befeketítő rágalmakat”, áll Éhud Bárák tiltakozó üzenetében. 
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info 
Korábban írtuk: Izrael hozza a formáját: kitiltanák a mocskos üzelmeiket leleplező svédeket
Izrael hivatalos úton is tiltakozni kíván az ellen, hogy Svédország nem hajlandó elítélni egy helyi lapban megjelent riportot.
A cikkben az olvasható, hogy az izraeli katonák azért gyilkoltak palesztinokat, hogy eladhassák a szerveiket.
Az izraeli külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint Avigdor Lieberman külügyminiszter hamarosan diplomáciai úton fejti ki Carl Bildt svéd külügyminiszternek az esettel kapcsolatos nemtetszését.
"Sajnálatos, ha a svéd külügyminisztérium nem avatkozik közbe, amikor véres rágalmak érik a zsidókat. Ez Svédország második világháborús magatartására emlékeztet, amikor szintén nem avatkoztak közbe" - áll Lieberman közleményében, ami szerint "a sajtószabadság az igazság, és nem a hazugság publikálásának szabadságát jelenti."
Az ügy előzménye, hogy a svéd Aftonbladet című napilapban hétfőn megjelent egy cikk, ami szerint izraeli katonák palesztin fiatalokat fogtak el, akiknek megcsonkított holttestei napokkal később került elő. A lap feltételezése szerint az ügy hátterében szervkereskedelmi üzlet áll.
A cikk felháborodást váltott ki Izraelben, és megjelenése után a tel-avivi külügyminisztérium bejelentette: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy visszavonja a lap képviselőinek izraeli működési engedélyét.
(FH)