A mentőautókban a szállított egészségügyi felszerelést és a fegyvereket az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai kísérték. A gárdatagok így szivárogtak be Libanonba a konfliktus idején - olvasható a dokumentumban, amely a WikiLeaks jóvoltából vált hozzáférhetővé.
Irán a nemzeti Vörös Félhold mentőautóival szállíttatott fegyvert a Hezbollahnak 2006-ban, amikor az izraeli hadsereg háborút vívott a libanoni síita szervezet ellen. Ez is azokban az amerikai diplomáciai dokumentumokban szerepel, amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra hétfőn.
A 2008-ban Dubajban keletkezett dokumentum egy meg nem nevezett iráni forrást idéz. Állítása szerint a mentőautókban a szállított egészségügyi felszerelést és a fegyvereket az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai kísérték. A gárdatagok így szivárogtak be Libanonba a konfliktus idején - olvasható a dokumentumban, amely a WikiLeaks jóvoltából vált hozzáférhetővé.
"A Vörös Félhold gyógyszereket és egyéb orvosi kellékeket szállító járművei egyúttal a fegyverek célba jutását is szolgálták" - olvasható a kiszivárgott táviratban. Az iráni Vörös Félhold tagjai a gyógyászati termékek rakodásakor rakétákat láttak például Libanonba induló repülőgépek fedélzetén is. Beszámolójuk szerint a repülők már az orvosi kellékek érkezése előtt félig voltak rakva. A forrás szerint az iráni Vörös Félhold egyik libanoni kórházának irányítását a radikális síita szervezet vezetőjének kérésére át is adták a Hezbollahnak.
A Hezbollah ellen vívott háborúban 1200 libanoni halt meg, többségükben civilek. Izraeli oldalról 160 katona esett áldozatul a harcoknak.
(MTI)