Világszerte meg fogja gyengíteni a diplomácia intézményét a WikiLeaks oknyomozó portál azzal, hogy kiszivárogtatott 2500 bizalmas amerikai külügyi dokumentumot - vélekedett hétfőn Carl Bildt svéd külügyminiszter.
"Elsősorban az amerikai diplomácia fog gyengülni, de a világban általában is ezt lehet majd tapasztalni" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy szerinte az ügy "kevésbé biztonságossá teszi" majd a világot. A svéd közszolgálati rádiónak nyilatkozva Bildt kifejtette: a kényes helyzetek és válságok megoldása érdekében szükség van a kormányok közötti bizalmas kommunikációra. Mostantól azonban meg kell elégednünk egyfajta "hangos diplomáciával", amely - tapasztalatból tudom - még több konfliktushoz és problémához vezethet - mondta.
"Úgy gondolom, mindez nagyon rossz (helyzetet teremt), és sok időre lesz szükség a károk helyreállításához" - vélte a svéd külügyminiszter. Az Expressen című svéd bulvárlap értesülése szerint a WikiLeaks birtokában van még több mint 800, Svédországot érintő dokumentum, amelyek többsége a tavalyi svéd uniós elnökséggel kapcsolatos. A lap úgy tudja, egy amerikai dokumentumban amiatt bírálták a skandináv országot, hogy annak idején kiállt az Iránnal szembeni büntetőintézkedések ellen.
(MTI)