A Scotland Yardnak tudomása van arról, hogy hol tartózkodik Délkelet-Angliában a világbotrányt okozó WikiLeaks tényfeltáró internetes oldal alapítója, és amint megfelelő kikérő okmányokat kap az Interpoltól, letartóztatja.
A harminckilenc éves, ausztrál állampolgárságú WikiLeaks-főnököt, Julian Assange-ot hivatalosan nem azért tartóztatják le, mert világraszóló diplomáciai és politikai kalamajkát okozott titkosított amerikai diplomáciai üzenetváltások nyilvánosságra hozatalával, hanem mert a svéd hatóságok kérik a kiadatását, azt állítva, hogy augusztusi látogatása során szexuális bűntényt követett el Stockholmban, illetve Enköpingben.
A brit rendőrség már azóta tudja, hol bujkál Assange, amióta csak Angliába érkezett, de a kiadatását kérő Interpol-okmány nem volt megfelelő.
Az Egyesült Államok kormánya bizonyára örömmel fogadja majd Assange őrizetbe vételének a hírét, jóllehet a még mintegy 250 ezer letöltött titkos diplomáciai üzenetet tároló WikiLeaks elleni washingtoni eljárás egyelőre csak az előkészítés stádiumában van.
Assange ausztrál állampolgár, tehát nem vádolhatják hazaárulással. Az amerikaiak még csak azt tudták elérni, hogy az Amazon.com levegye a Wikileakset a szerveréről, ám más módon továbbra is rá lehet kattintani hajmeresztő és vezető politikusok számára igen kínos közléseire.
Julian Assange azért bujkál, mert több helyről életveszélyesen megfenyegették a Wikileaks-közlések miatt.
(InfoRádió nyomán)