Eric Besson, a digitális gazdaságért felelős francia miniszter arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy tiltsák le a WikiLeaks-et a franciaországi szerverekről.
Az amerikai kormánydokumentumokat kiszivárogtató portál tartalmainak egy része azután került át a franciaországi OVH szervereire, hogy azt az amerikai Amazon szerdán letiltotta - közölte csütörtök este egy meg nem nevezett forrás.
"Elfogadhatatlan ez a helyzet. Franciaország nem biztosíthat fogadó portált olyan internetes oldalaknak, amelyek sértik a diplomáciai kapcsolatok bizalmas jellegét, és a diplomáciai titok által védett személyeket veszélybe sodornak" - indokolta a kérést a miniszter.
Eric Besson arra kérte az illetékes kormányszervet, az Ipari, Energetikai és Technológiai Tanácsot (CGIET), hogy minél előbb tudassa: milyen eszközökkel lehet véget vetni annak, hogy a WikiLeaks-et franciaországi szerverek fogadják be. "Nem lehetnek náluk olyan internetes oldalak, amelyeket bűnelkövetőnek minősítenek és kitiltanak más államok azért, mert az alapjogokat sértik" - tette hozzá Besson.
A honlap Twitteres profilján pénteken azt jelentették be, hogy a "WikiLeaks Svájcba költözik". A wikileaks.ch címet kereső internetezőket azonban átirányítják egy olyan IP-cím alatt lévő oldalra, amely a hatalmas mennyiségű dokumentumot tartalmazó korábbi honlaphoz nyújt hozzáférést. Ez arra utal, hogy a honlap tartalmát még mindig francia és svéd szervereken tárolják.
(MTI nyomán)