Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter hétfőn Washingtonban bejelentette, hogy "jelentős" intézkedéseket rendelt el a titkos hivatalos iratok kiszivárogtatására szakosodott WikiLeaks portál ellen folyó büntetőjogi vizsgálattal kapcsolatban. Az intézkedések mibenlétét azonban nem árulta el.

"Az Egyesült Államok nemzetbiztonsága veszélybe került. Veszélybe került olyanok élete, akik az amerikai népnek dolgoznak. Az amerikai nép maga is veszélybe került ezáltal az arrogáns, megfontolatlan és semmiképp sem hasznos akciók révén. Mindent megteszünk, amit csak tudunk" - mondta Holden.
A bejelentés azzal párhuzamosan hangzott el, hogy Svájcban a PostFinace bank befagyasztotta a WikiLeaks alapítója, Julian Assange folyószámláját, a londoni rendőrség, a Scotland Yard pedig közölte, hogy kész letartóztatni az ausztrál állampolgárságú újságírót. Svédország a múlt hónapban nemi erőszak vádja miatt letartóztatási parancsot adott ki Assange ellen, aminek nyomán az Interpol körözést bocsátott ki.
Holder kitért az elől, hogy kifejtse a "jelentős" intézkedések mibenlétét, de a CNN meg nem nevezett forrásokra azt jelentette, hogy Assange-t hamarosan őrizetbe fogják venni. Az igazságügyi miniszter kitért annak megválaszolása elől, hogy az amerikai kormánynak módjában áll-e megszüntettetni a WikiLeaks portált.
A tárcavezető ugyanakkor rámutatott, hogy az amerikai kormány a médiában megjelent vélekedésekkel ellentétben nemcsak az 1917-es kémkedés ellen hozott törvény alapján kíván fellépni Assange ellen. A jogszabály tiltja a katonai műveletek akadályozását.
(MTI)