A bíróság döntése szerint Julian Assange nem védekezhet szabadlábon. A WikiLeaks alapító-főszerkesztője december 14-ig őrizetben marad - értesült a New York Times.


A londoni bíróság elutasította Julian Assange WikiLeaks-főszerkesztő óvadékkérelmét. Assange kedden jelentkezett a londoni rendőrségen, s még a délután folyamán a bíróság előtt is megjelent, ahol jelezte: ellenáll svédországi kiadatásának. Assange-ot Svédországban nemi erőszakkal vádolják.
A londoni bíróságon Assange tagadta az ellene felhozott vádakat.
A WikiLeaks szerkesztősége kedden jelezte: a főszerkesztő őrizetbe vétele sem akadályozza meg őket, hogy folytassák a birtokukban lévő dokumentumok kiszivárogtatását, sőt, az eddig megszokottnál is több iratot fognak a közeljövőben nyilvánosságra hozni.
(Hírszerző)
Korábban írtuk: Julian Assange-t Londonban őrizetbe vette a brit rendőrség. A WikiLeaks alapítója még kedden megjelenik a bíróság előtt.
[*]
A brit rendőrség tájékoztatása szerint a férfi feladta magát, s egy londoni rendőrőrsön vették őrizetbe helyi idő szerint délelőtt fél tízkor.
Korábban írtuk: Feladja magát a WikiLeaks alapítója
Az oknyomozó portál ausztrál alapítója, Julian Assange beleegyezett abba, hogy találkozzon brit rendőrökkel.
Ezt Julian Assange ügyvédje jelentette be. Kiderült, hogy Mark Stephenst a Scotland Yardról felhívták, és értesítették arról, hogy megkapták a Svédország által kiadott új nemzetközi elfogató parancsot és a kiadatási kérelmet. A svéd hatóságok nemi erőszakkal és szexuális zaklatás elkövetésével gyanúsítják a titkos és bizalmas iratok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítóját és vezetőjét.
A brit rendőrség nem vádolja semmivel, csak szeretné kihallgatni Jualian Assange-ot - mondta az ügyvéd a BBC-nek. Hozzátette, hogy ügyfele kész önként találkozni a rendőrséggel, és "belátható időn belül", "brit földön" sor is kerül erre. Assange tartózkodási helyéről most sem beszélt, de brit sajtóinformációk szerint a 39 éves ausztrál újságíró valahol Angliában bujkál.
A The Guardian című brit lap értesülései szerint Assange kedden feladja magát a Scotland Yardnak, s még aznap bíróság elé állítják Londonban. Assange azt szeretné, hogy óvadék ellenében azonnal helyezzék szabadlábra. Állítólag az utóbbi napokban 100-200 ezer font közötti összeget gyűjtött össze barátaitól és híveitől, hogy ki tudja fizetni az óvadékot.
A kiadatási kérelem elbírálására huszonnyolc napja van a bíróságnak. A védelem a kérelem elutasítását fogja követelni, arra hivatkozva, hogy a svéd hatóságok kiadhatják az Egyesült Államoknak Assange-ot. Az amerikai igazságügyi hatóságok a kémkedésről szóló, 1917-es törvény alapján indítottak eljárást az újságíró ellen, ami azt jelenti, hogy akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá, miként az 1950-es évek elején a Rosenberg házaspárra.
Az európai országok nem adnak ki gyanúsítottakat olyan államoknak, ahol a halálbüntetést nem törölték el. Assange ügyvédje éppen erre a körülményre alapozhatja taktikáját.
(MTI)