Katalónia "a radikális iszlamisták legnagyobb tevékenységi központja a Földközi-tenger térségében" - erről szólnak 2007-es amerikai diplomáciai sürgönyök, amelyeket a WikiLeaks kiszivárogtató portál adott közre.
Az Egyesült Államok madridi nagykövetségéről Washingtonba küldött távirat szerint az amerikaiak ezért létrehoztak egy hírszerzőközpontot a katalán fővárosban, Barcelonában, "hogy felvegyék a harcot az iszlamista terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen". A titkos központ két éve működik a barcelonai amerikai konzulátuson.
A dokumentum megállapítja, hogy "a jelentős - legális és illegális - bevándorlás miatt Észak-Afrikából (Marokkóból, Tunéziából és Algériából), valamint Pakisztánból és Bangladesből a térség a terroristatoborzás kedvelt területe lett. A rendőrség becslése szerint körülbelül 60 ezer pakisztáni él Barcelonában és környékén, a többségük férfi, nőtlen, és nincsenek papírjai. Sok bevándorló érkezett Észak-Afrikából is. Spanyolország a dzsihád kedvelt és felkapott célpontja."
"Az amerikaiak üdvözlik az őrizetbe vételek nagy számát a 11-M (a 2004. március 11-i, 191 halottat követelő madridi iszlamista merényletek) óta, ugyanakkor nyíltan bírálják a spanyol (hírszerző) szolgálatok egyeztetéseinek hiányát", és "próbálják befolyásolni a kormány döntéseit egyes fogva tartottak sorsát illetően" - olvasható az El Paísban.
"Nincs teljes lista a terroristákról, amelyet a szolgálatok megosztanának egymással, s ez nehezíti az Egyesült Államokat érdeklő személyek azonosítását és keresését" - idéz a lap egy 2005. szeptember 15-i táviratot. Az utóbbi években több akció is indult az iszlamista mozgalomhoz kötődő csoportok ellen Spanyolországban, főleg Katalóniában.
(MTI)