Kitalálta az iraki biológiai fegyverekről szóló történetet az az iraki, akinek az információjára építették nagy részben az iraki inváziót - közölte a Guardian című brit lap. A Curveball fedőnevű informátor azt mondta az újságnak: meg akarta dönteni Szaddám Huszein rezsimjét. A tőle származó információ valóságát azonban évek óta megkérdőjelezték az aktivisták, de a biztonsági szolgálatok is - de kapóra jött nekik, mert mindenképpen akarták a háborút.


Rafid Ahmed Alvan al-Dzsanabi 1995-ben menekült el Irakból, és most Németországban él. A német és az amerikai titkosszolgálat nevezte el a baseballból kölcsönvett kifejezéssel Curveballnak. Nem tudni, miért pont ezt a nevet adták neki, bár a curveball egy olyan módon eldobott labda, amelynek íve meglepi az ellenfelet - tehát ezzel is hangsúlyozhatták, hogy titkos fegyver volt az informátor.
"Talán hibáztam, talán nem. Esélyt adtak arra, hogy kitaláljak valamit, ami megbuktathatta a rezsimet. Én a fiaimmal együtt büszke vagyok erre. Büszke vagyok rá, hogy miattunk jutott Irak a demokrácia mezsgyéjére" - kommentálta beismerését az iraki férfi. Al-Dzsanabi német nyelven adott interjújában arról beszélt, hogy Huszein diktátor volt, nem engedte a többpártrendszert, és háborúkat indított szomszédjai ellen.
A 2003-as, amerikai vezetésű invázió és az azt követő káosz nyomán több mint százezer polgári lakos és több ezer külföldi katona halt meg, Irakban mindennapossá vált a terrorizmus, amely a mai napig szedi áldozatait. Al-Dzsanabi azt mondta: elszomorítja bármilyen háborús haláleset, de szenvedélyesen visszakérdezett: volt más megoldás?
A háború előtti hónapokban al-Dzsanabinak sikerült meggyőznie a BND német titkosszolgálatot, majd a Fehér Házat arról, hogy Szaddám Huszein hadserege mobil biológiai fegyveregységeket és titkos fegyvergyárakat tartott fent.
Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter éppen nyolc éve mondott beszédet az ENSZ-ben, ahol jelentős részben Curveball információira hagyatkozva érvelt a támadás mellett. Powell a világ nyilvánossága előtt olyan mérnöknek nevezte a férfit, aki az egyik biológiai fegyvergyárban dolgozott, és még egy balesetet is látott.
A Guardian riportere külön rákérdezett: ha visszamehetne az időben, ismét hazudna-e? Al-Dzsanabi erre határozottan azt válaszolta, hogy igen, hogy megszabadítsa Irakot a Szaddám-rendszertől. Curveball szerint a német titkosszolgálat kereste meg, mert megtudták, hogy vegyészmérnök. Még egy angol nyelvű szakkönyvet is adtak neki, hogy könnyebben tudja érthető formába önteni az információt - azaz ők akartak mindenáron leleplező részleteket hallani. Ezt a lehetőséget használta ki - védekezik.
Donald Rumsfeld, a háborús évek amerikai védelmi minisztere - a békeaktivisták számára a Bush-kormányzat egyik leggyűlöltebb figurája - most megjelent könyvében szintén elismerte, hogy nem voltak tömegpusztító fegyverek Irakban a támadás előtt. Rumsfeld ugyanakkor továbbra sem sajnálja, hogy megdöntötték Szaddám Huszein rendszerét.
(InfoRádió nyomán)