Ezerhatszáz új harci gépet, illetve helikoptert ígért az orosz légierőnek Vlagyimir Putyin elnök szombaton azoknak az erőfeszítéseknek a részeként, amelyek célja megerősíteni az ország haderejét.
Az államfő abból az alkalomból beszélt, hogy száz éve hozták létre az orosz légierőt. A tervezett hatszáz harci gép és ezer helikopter beszerzése egy 720 milliárd dolláros program része, amelynek célja újra felszerelni a Szovjetunió 1991-es felbomlását követően történt kiadáscsökkentések miatt meggyengült hadsereget.
Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy a hadsereget nagyon modern technológiát képviselő eszközökkel szerelik fel, a meglévő fegyvereket pedig korszerűsítik.
A Moszkva melletti Zsukovszkijban tartott légi parádén az államfő megköszönte a légierő tisztjeinek, veteránjainak, valamint a légi ipar dolgozóinak azt, hogy segítettek átvészelni a légierőnek az 1990-es és a 2000-es évek elejének nagyon nehéz időszakát.
Putyin sokat tett 2000-ben történt első megválasztása óta, hogy helyreállítsa az önérzetet a hidegháborús időszak szuperhatalmának hadseregében - állapította meg jelentésében a Reuters brit hírügynökség.
(MTI)